Lojistik köylerin bölgesel ihracata etkileri: TRA2 bölgesinde ihracat yapan firmaların beklentileri
The regional export effect of logistics villages: Expectations of exporting companies in the TRA2 region
  1. Tez No: 867038
  2. Yazar: YUDUM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALİ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Köyler, TRA2 Bölgesi, Logistics, Logistic Villages, TRA2 Region
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Küreselleşmenin etkisi ile rekabet yoğunluğunun artması, ülkeler arası sınırların ortadan kalkması, uluslararası pazarlara erişim kolaylığı ve teknolojide yaşanan yenilikler lojistik sektörünün gelişmesini zorunlu hale getirmiştir. Dış ticarette önde gelen ülkelerin ve işletmelerin başarılarının arkasında iyi koordine edilmiş lojistik şirketler olduğu görülmektedir. Lojistiğin gelişmesi ile birlikte lojistik köy kavramı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın literatür kısmında ilk olarak lojistik kavramı ve faaliyet alanları ardında Türkiye'de lojistik ve ülkenin genel görünümü, lojistik köy kavramı, dünyada ve Türkiye'de lojistik köy uygulamaları, TRA2 Bölgesi ve güncel durumu çalışmada yer almaktadır. Son olarak çalışmamızın araştırma bölümünde Kars lojistik köyünün TRA 2 Bölgesinde ihracata etkisi araştırılmıştır. Araştırmamızın amacı; Kars lojistik köyünün TRA2 Bölgesinde yer alan Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde ihracata etkisini ve firmaların beklentilerini ölçmektir. Elde edilen bulgular sonucunda TRA2 Bölgesinde bulunan firmaların lojistik köy algılarının olumlu yönde olduğu saptanmış ve Kars lojistik köyünün ilerleyen dönemlerde TRA2 Bölgesinde ihracat performansının daha çok arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The increse in the intensity of competitionwith the effect of globalization, the disappearance of borders between countries, the ease of access to international markets, and the innovations in technology have made the development of the logistics sector obligatory. It is seen that well-coordinated logistics companies are behind the success of leading countries and businesses in foreign trade. With the development of logistics, the conceptof logistics village has emerged. In the literature part of this study, firstly the concept of logistics and it is field of activity, then the general view of logistics and the country in Turkey, the concept of the logistics village, logistics village practices in the world and in Turkey, the TRA2 Region and it is current situation are included in the study. Finally in the research part of our study, the effect of Kars logistics village on exports in the TRA2 Region was invenstigated. The aim of our research; To measure the impact of Kars logistics village on exports and the expectations of companies in the provinces of Ağrı, Iğdır, Kars and Ardahan located in the TRA2 Region. As a result of the findings, it has been determined that the logistics village perceptions of the companies in the TRA2 Region are positive and it is thought that the export performance of the Kars logistics village will increase more in the TRA2 Region in the future.