Aile hekimlerinin iklim değişikliğine bakış açıları ve sağlık üzerine etkileri ile ilgili bilgi ve duyarlılık düzeylerinin araştırılması
Research on family physicians' perspectives on climate change and their awareness and sensitivity to its health impacts
- Tez No: 867118
- Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, aile hekimi, toplum sağlığı, Climate change, family physician, public health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Gezegenimizin ekosistemine, insan sağlığı ve toplumsal yapılar üzerinde geniş çapta etkileri olan iklim değişikliği; çağımızın ciddi sorunlarından birini oluşturmaktadır İklim değişikliğinin su kaynaklarını, ekosistemleri, gıda üretimini ve insan sağlığını etkileyen geniş ve kapsamlı bir durum olduğu bilinmektedir. Aile hekimlerinin iklim değişikliğinin getirdiği geniş yelpazedeki sorunlar ve bu sorunların sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi ve duyarlılığını ölçmek ve farkındalık yaratmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı, kesitsel çalışma; Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda planlanmış ve Türkiye genelinde 401 aile hekimi ile sosyodemografik verilerin sorulduğu ve beşli likert ölçeği kullanılan 43 önermenin olduğu bir anket uygulanarak yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yüksek oranda iklim değişikliği hakkında bilgi sahibi olduğu, iklim değişikliğinin sağlık, çevre, toplum, küresel ve bölgesel etkileri ile sonuçları önleyici tedbirlere yönelik farkındalığının olduğu görülmüştür. Sağlık etkileri dışındaki konularda katılımcılar arasında yaş, hekimlik yılı ve hekimlik ünvanında artış ile birlikte bilgi ve farkındalık düzeyinde artış olduğu görülmüştür. Sonuç: Katılımcıların iklim değişikliğinin çevresel ve küresel/bölgesel etkilerinden daha çok sağlık etkileri üzerine bilgiye sahip olduğu; tıp eğitimi ve toplum eğitiminde, halk sağlığı ve yönetim politikalarında iklim değişikliğine daha çok yer açılmasının toplumsal farkındalık ve gezegen sağlığı açısından önem arz ettiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Climate change, which has extensive effects on our planet's ecosystem, human health, and social structures, represents one of the serious issues of our era. It is known to be a broad and comprehensive situation affecting water resources, ecosystems, food production, and human health. The aim is to measure and increase the awareness and sensitivity of family physicians to the wide range of problems caused by climate change and their health impacts. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was executed at the Department of Family Medicine, Faculty of Medicine, Akdeniz University. It involved a survey with 43 items using a five-point Likert scale and questionnaire of sociodemographic data which was administered to 401 family physicians across Turkey. Results: It was observed that the participants were highly knowledgeable about climate change and aware of its health, environmental, societal, global, and regional impacts, as well as the outcomes and preventive measures related to these impacts. An increase in knowledge and awareness levels was observed among participants in areas other than health effects, correlated with increases in age, years of practice, and professional title. Conclusion: The participants were found to be more informed about the health impacts of climate change than its environmental and global/regional effects; it is considered important for public health and management policies in medical and community education to give more space to climate change, which would enhance societal awareness and planetary health.