Salt manzara resimleri
Fure landscape pictures
  1. Tez No: 867120
  2. Yazar: VAFAOLLAH ALMASI
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Salt, manzara, doğa, soyutlama, İran, Çin, resim, Pure, landscape, nature, abstraction, Iran, China, painting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Genel olarak manzara bize güçlü bir mekânsallık hissi verir. Bu tezde incelenecek sanatçının kişisel manzara resmi deneyimi doğanın hayali bir resmi olarak ortaya çıkar ve bu zihinsel görüntüler, doğanın tanımlanmış çerçevesi içinde yer bulur. Bu süreçte nesnellikten uzaklaşma hedeflenmektedir. Yalın bir düzene ulaşmak amacıyla doğanın belirleyicileri olan asıl öğeler resimlerden çıkarılmıştır. Bunun sonucunda ortaya çıkarılan sessizlik, kaygı, yalnızlık, zamansızlık ve boşluk amaçlanan sadeliği ve soyutluğu yansıtmayı sağlamaktadır. Aynı zamanda resimlerdeki zamansızlık ve mekansızlık, sessizliği duyma fırsatı yaratır. Amaçlanan sadelik ve soyutlama, form, kompozisyon ve hatta malzeme kullanımına da yön vermektedir. Bunlarla birlikte manzaranın doğal renkleri de kullanılarak doğanın somut halinden uzaklaşılmamaktadır. Doğu ve batı medeniyetlerinde“doğa”kelimesinin anlam ve sanatsal yansımaları değişkenlik gösterir. Doğu medeniyetlerinde sanatçılar doğa kavramını anlamlandırmada Batı medeniyetlerindeki sanatçılardan ayrışmaktadır. Tez kapsamında yer alan çalışmalar; manzara resim sanatında benimsenen temel yaklaşımlar, manzara resim sanatının tarihsel dönemlerdeki yeri ve değerlendirmeler üzerine kurulmuştur. Batı'da manzara resmi, 19. yüzyıla kadar sanat çevrelerinde önemli bir yere sahip değilken Uzak Doğu'da en görkemli sanatlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmada Çin manzara resmi (Tao ve Song dönemleri), İran (çağdaş dönem) ve Batı'nın belirli tarihsel dönemleri ile manzara resminin oluşumundaki farklı düşünce türleri incelenmiştir. Araştırma kapsamında yer alan çalışmalar, doğu ve batı üzere iki farklı bakış açısından yararlanılarak“salt manzara”odağıyla oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Landscape in general gives us a strong sense of spatiality. The artist's personal landscape painting experience, which will be examined in this thesis, emerges as an imaginary picture of nature, and these mental images find a place within the defined framework of nature. In this process, it is aimed to move away from objectivity. In order to achieve a simple order, the main elements that are the determinants of nature have been removed from the paintings. The resulting silence, anxiety, loneliness, timelessness and emptiness reflect the intended simplicity and abstraction. At the same time, the timelessness and placelessness in the paintings create the opportunity to hear the silence. The intended simplicity and abstraction also directs the use of form, composition and even materials. In addition, the natural colors of the landscape are used to avoid moving away from the concrete state of nature. The meaning and artistic reflections of the word“nature”vary in eastern and western civilizations. Artists in Eastern civilizations differ from artists in Western civilizations in making sense of the concept of nature. Studies within the scope of the thesis; It is based on the basic approaches adopted in landscape painting, the place of landscape painting in historical periods, and evaluations. While landscape painting in the West did not have an important place in art circles until the 19th century, it is considered one of the most magnificent arts in the Far East. In this research, certain historical periods of Chinese landscape painting (Tao and Song periods), Iran (contemporary period) and the West, and different types of thought in the formation of landscape painting were examined. The studies within the scope of the research were created with a“pure landscape”focus, using two different perspectives, eastern and western.