Duygu Asena'nın romanlarında psikomitoloji
Psychomythology in Duygu Asena's novels
- Tez No: 867284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL AKÇA ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Duygu Asena, sendrom/kompleks, psikomitoloji, mitoloji, psikoloji, Duygu Asena, syndrome/complex, psychomythology, mythology, psychology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnsanın doğası, yaradılışı ve evrenin oluşumu hakkında bilgi veren mitler, psikolojiye de kaynaklık eder. Psikoloji bilimi literatürünü oluştururken mitlerden yararlanır. Mitler, bireyin hem reel hem de ruhsal yolculuğuna ışık tutar. Mitoloji ve psikolojinin karşılıklı etkileşiminden doğan psikomitoloji; mitlere amaç, kök, neden, konu açısından yaklaşarak insana ait çıkmazları çözümler, bireyin ruhunun öyküsünü inceler. Metin tahlil edilirken eserlerin şahıs kadrosu çıkarılır ve bu şahısların psikolojik çözümlemesi yapılır. Bu çözümlemeler daha da detaylandırıldığında eserlerdeki bireysel ve kolektif bellek unsurları görünür kılınır. Bu tezde de 1990'lı yıllarda siyasî-sosyal ve edebî hayatta kendini gösteren Duygu Asena'nın romanlarındaki kişilerin ruhsal özellikleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda ulaşılan bilgiler sentezlenerek roman kişileri mitik öykü kahramanlarıyla eşleştirilmiştir. Eşleştirme sonucunda mitsel öykülerden yararlanılarak roman kişilerinin psikoloji literatüründe yer edinmiş sendrom/komplekslerden hangisine örnek oluşturacağı belirtilmiştir. Bu tezin disiplinler arası bir alan olan psikomitolojiye karşı ilgiyi arttıracağı ve şahıs kadrosu tahliline yeni bir bakış açısı getireceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Myths, which provide information about human nature, creation and the formation of the universe, also serve as a source for psychology. He makes use of myths while creating the psychological science literature. Myths shed light on both the real and spiritual journey of the individual. Psychomythology arising from the mutual interaction of mythology and psychology; By approaching myths in terms of purpose, root, cause and subject, it solves human dilemmas and examines the story of the individual's soul. While analyzing the text, the characters of the works are identified and the psychological analysis of these individuals is made. When these analyzes are further detailed, individual and collective memory elements in the works become visible. In this thesis, the psychological characteristics of the characters in the novels of Duygu Asena, who showed herself in political-social and literary life in the 1990s, were examined. As a result of this analysis, the information obtained was synthesized and the novel characters were matched with mythical story heroes. As a result of the matching, using mythical stories, it was stated which of the syndromes/complexes that the novel characters would exemplify in the psychology literature. It is hoped that this thesis will increase interest in psychomythology, which is an interdisciplinary field, and bring a new perspective to person analysis.