Romatoid artrit tanılı hastalarda sarkopeni ve ilişkili olan durumların değerlendirilmesi
Evaluation of muscle strength and mass loss and associated conditions in patients diagnosed with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 867331
  2. Yazar: EZGİ ALTUNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADETTİN USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, Sarkopeni, Romatoloji, Rheumatoid arthritis, Sarcopenia, Rheumatology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tedavi almakta olan hastalarda, sarkopeni görülme sıklığı ve ilişkili olabilecek faktörler araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulu onayı (07.06.2023/20.478.486/1884) alındıktan sonra başlanmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 59 olgu (Erkek=11, Kadın =48) dahil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 56,6412,78 yıl, hastalık başlama yaşı 45,4114,12 yıl, hastalık süresi 11,1910,24 yıl olarak saptanmıştır. Çalışma metodolojik olarak üç gruba ayrılmıştır, grupların %40,7'sinde sarkopeni yok, %37,3'ünde sarkopeni olası ve %22'sinde sarkopeni durumu saptanmıştır. Sarkopeni durumuna göre sosyodemografik özellikler, seroloji parametreleri, uygulanan tedaviler, ESH, CRP ve vitamin D düzeyi, SF-36 sağlıklı yaşam anketi değerlendirmesi yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Gruplar arasında sabah tutukluğu (p=0,032), yaş (p=0,026), hastalık başlama yaşı (p=0,015), DAS28 (p=0,006), HGST (p=0,001), kas kütlesi (p=0,001), FFMI (p=0,001) yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda, RA hastalarında sarkopeni ile ilişkili klinik parametreler incelenmiştir. DAS28, HGST, kas kütlesi, BMI, FFMI ve HAQ skorlarının sarkopeni durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. Literatürdeki diğer çalışmalar da bu bulgularla uyumludur, bu da çalışmamızın sonuçlarının genel olarak tutarlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Muscle Strength and Mass Loss and Associated Conditions in Patients Diagnosed with Rheumatoid Arthritis Objective: This study aims to investigate the frequency of sarcopenia and the factors that may be associated with it in patients receiving treatment. Materials and Methods: The study began after receiving approval from the Health Sciences Ethics Committee of Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine (07.06.2023/20.478.486/1884). It is a prospective descriptive study. Results: A total of 59 cases (Male=11, Female=48) were included in the study. The average age of the cases was 56.64±12.78 years, the average age at disease onset was 45.41±14.12 years, and the average duration of the disease was 11.19±10.24 years. The study was methodologically divided into three groups, with 40.7% having no sarcopenia, 37.3% likely sarcopenia, and 22% confirmed sarcopenia. No statistically significant differences were found in sociodemographic characteristics, serology parameters, treatments applied, ESR, CRP, and DVIT, and SF-36 health survey scores according to sarcopenia status (p>0.05). Statistically significant differences were observed between the groups in terms of morning stiffness (p=0.032), age (p=0.026), age at disease onset (p=0.015), DAS28 (p=0.006), HGST (p=0.001), muscle mass (p=0.001), and FFMI (p=0.001). Conclusions: Our study examined clinical parameters associated with sarcopenia in RA patients. Significant differences were found in DAS28, HGST, muscle mass, BMI, FFMI, and HAQ scores according to sarcopenia status. These findings are consistent with other studies in the literature, demonstrating the general consistency of our study's results.