Representations of the intellectual in contemporary British theatre
Çağdaş Britanya tiyatrosunda entelektüel temsilleri
- Tez No: 867353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel, Çağdaş Britanya Tiyatrosu, Etik, Sorumluluk, Otorite, Intellectual, Contemporary British Theatre, Ethics, Responsibility, Authority
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tez, çağdaş Britanya tiyatrosunda entelektüellerin kapsamlı bir incelemesini sunmakta ve antik çağlardan günümüze kadar geçirdikleri evrimin izini sürmektedir. Bu çalışma disiplinler arası bir yaklaşımla, entelektüel karakterlerin sahnedeki temsillerini incelemektedir. Çalışma, giriş ve sonuç bölümlerinin yanı sıra altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm, Orta Çağ'dan yirminci yüzyıla kadar entelektüellerin toplumsal rollerini ve algılarını inceleyerek entelektüellere tarihsel bir bakış sunuyor. İkinci Bölüm, entelektüellere ilişkin çağdaş perspektifleri ele almakta, sorumluluklarını ve ikilemlerini etkili düşünürlerin eserleri üzerinden incelemektedir. Üçüncü Bölüm, entelektüellerin Batı ve Britanya tiyatrosundaki tasvirlerini analiz ederek, tarih boyunca geçirdikleri evrimin ve etkilerinin izini sürmektedir. Dördüncü Bölüm, Robert Bolt'un A Man for All Seasons ve Tom Stoppard'ın The Hard Problem oyunlarının metin analizleri aracılığıyla entelektüel uğraşların etik karmaşıklıklarını araştırmaktadır. Beşinci Bölüm, Trevor Griffiths'in Occupations ve The Party adlı eserlerinde entelektüellere yönelik Marksist bakış açısını incelemekte ve entelektüellerin toplumsal dönüşümle olan ilişkilerini vurgulamaktadır. Altıncı bölüm, John Osborne ve Howard Barker'ın sırasıyla Look Back in Anger ve Scenes from an Execution adlı eserlerinin metin analizleriyle toplumsal normların eleştirisini ve sanatçının otoriteye meydan okumadaki rolünü incelemektedir. Bu bölümler aracılığıyla tez, çağdaş Britanya tiyatrosunda entelektüel kimlik, sorumluluk ve temsile dair bir keşif sunmakta ve bunların toplumsal söylem ve değerleri şekillendirmedeki süregelen önemine ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive examination of intellectuals in contemporary British theatre, tracing their evolution from ancient times to the present day. Through a multidisciplinary approach, this study explores representations of intellectual characters on the stage. The study comprises six main chapters along with an introduction and a conclusion. Chapter One provides a historical overview of intellectuals, examining their social roles and perceptions from the Middle Ages to the twentieth century. Chapter Two delves into contemporary perspectives on intellectuals, exploring their responsibilities and dilemmas through the works of influential thinkers. Chapter Three analyses the portrayal of intellectuals in Western and British theatre, tracing their evolution and impact throughout history. Chapter Four investigates the ethical complexities of intellectual pursuits through a textual analysis of Robert Bolt's A Man for All Seasons and Tom Stoppard's The Hard Problem. Chapter Five examines the Marxist perspective on intellectuals in Trevor Griffiths' Occupations and The Party, highlighting their engagement with social transformation. Chapter Six explores critiques of social norms and the role of the artist in challenging authority through a textual analysis of Look Back in Anger and Scenes from an Execution by John Osborne and Howard Barker respectively. Through these chapters, the thesis offers an exploration of intellectual identity, engagement and representation in contemporary British theatre, shedding light on their enduring significance in shaping social discourse and values.