Aman Saspayev'in hikâyeleri üzerine bir inceleme
A review on Aman Saspayev's stories
- Tez No: 867360
- Danışmanlar: PROF. DR. MAYRAMGÜL DIYKANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgız edebiyatı, Aman Saspayev, Hikâye, Kültür, Kyrgyz literature, Aman Saspayev, Story, Kulture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 475
Özet
19. yüzyılın yarısına kadar göçebe bir yaşam sürdüren Kırgızlar oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Bu durum edebiyatlarına da etki etmiş, sözlü kültürün yazıya geçirilme sürecini uzatmıştır. Bundan dolayı Kırgız yazılı edebiyatı 1920'li yılların sonuna doğru kendini göstermeye başlamıştır. Kırgız edebiyatı denince ilk akla gelen Cengiz Aytmatov ve onun ölümsüz eserleridir. Aytmatov dışında Kırgız edebiyatının oluşum ve gelişimine katkı sağlayan daha birçok önemli sanatçıdan bahsetmek mümkündür. Bunlardan biri de Aman Saspayev'dir. Saspayev'in Sovyetler Birliği Dönemi ve sonrasında kaleme aldığı eserleri Kırgız edebiyatına büyük katkılar sunmuştur. Çalışmamızda Aman Saspayev'in hikâyeleri içerisinden on yedi hikâyesi üzerinde durulmuş, hikâyeler Türkiye Türkçesine aktarılarak bünyesinde barındırdığı sosyo- kültürel değerler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kyrgyz people have a very rich culture. Kyrgyz people lived a nomadic life until the half of the 19th century. This situation also affected their literature and prolonged the process of putting oral culture into writing. For this reason, Kyrgyz written literature began to show itself towards the end of the 1920s. When it comes to Kyrgyz Literature, the first thing that comes to mind is Cengiz Aytmatov and his immortal works. Apart from Aytmatov, it is possible to mention many other important artists who contributed to the formation and development of Kyrgyz literature. One of them is Aman Saspayev. Saspayev's works written during and after the Soviet Union Period made great contributions to Kyrgyz literature. In our study, seventeen of Aman Saspayev's stories were focused on, and the socio-cultural values they contained were examined by translating them into Turkish.