Understanding workplace bullying experiences from the perspectives of bullied workers: Could there be a positive outcome?
İşyerı̇nde zorbalık deneyı̇mlerı̇nı̇ zorbalığa maruz kalan çalışanların bakış açılarından anlamak: Olumlu bı̇r sonucu olabı̇lı̇r mı̇?
  1. Tez No: 867413
  2. Yazar: MERVE BALÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İş yerinde zorbalık, IPA, olumsuz etkiler, dayanıklılık, organizasyonlar, Workplace bullying, IPA, negative effects, resilience, organizations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, iş yerinde zorbalığa uğramış çalışanların deneyimlerini kendi bakış açıları ve duygularından yola çıkarak anlamaya çalışmıştır. Bunun yanında iş yerinde zorbalığın“dayanıklılık”gibi bir olumlu sonucunun olup olmadığıaraştırılmıştır. Dayanıklılığın araştırma sonuçlarından biri olarak tespit edildiği noktada, katılımcıların hangi durumlarda dayanıklı hissetiklerine ve hangi durumların dayanıklılığı desteklediğine de bakılmıştır. Bunun yanında, çalışanların mevcut durumlarına da bakan araştırma, çalışanların yaşadıkları zorbalık deneyiminin onlarda yarattığı negative etkinin geçip geçmediği diğer bir deyişle iyileşme durumlarına odaklanmış, çalışanların bu konuyla ilgili verdikleri yanıtların arkasında yer alan faktörler de anlaşılmaya çalışılmıştır. Son olarak, bu araştırmayla çalışanların iş yerinde zorbalığın çözümüne dair önerilerine ışık tutmak amaçlanmıştır. Araştırmaya katılmak isteyen gönüllülere ulaşmak için sosyal medyada araştırma için bir ilan yayımlanmıştır. Araştırmaya katılmak isteyen sekiz gönüllü ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, iş yerinde zorbalığa uğramış olan, bununla birlikte iş ya da bölüm değiştirdikleri için hali hazırda zorbalık görmeye devam etmeyen kişilerdirSoruların anlaşılırlığını ve değişime ihtiyaç olup olmadığını anlayabilmek için bir pilot görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler video kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (IPA) bakış açısı ile analiz edilmiştir. Mevcut araştırmanın sonuçlarına dayanarak, katılımcılarımızın zorbalık süreçlerinde kendilerini değersiz, işi yapmak için yeterli kapasiteye sahip olmayan, depresif, endişeli ve stresli hissettikleri söylenebilir. İşyeri zorbalığı katılımcıları olumsuz etkilemiş, bazı psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşamalarına neden olmuştur. Öte yandan, katılımcılar zorbalıktan kurtulmak için çözüm arayışına girdiklerini, yönetimle veya zorbayla sorun hakkında konuşmak, sorunlarını aileleri, arkadaşları veya terapistleriyle paylaşmak, işlerinde başarılı olmak için işlerine odaklanmak, sınırları ihlal edildiğinde 'hayır' demek, yoga veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerine başvurmak ve zorbalığın durmayacağını anladıklarında başka işler veya pozisyonlar aramak gibi sorunla başa çıkma yolları bulduklarını bildirmişlerdir. Bazıları zorbalığı hatırlatan durumlarla veya kişilerle karşılaştıklarında zorbalığın olumsuz etkilerini hissedebildiklerini ifade etseler de iyileşme ilgili mevcut teoriler ışığında, hayatlarından memnun olmaları ve sürece dair öğrendikleri şeyler olduğu düşünüldüğünde iyileştikleri söylenebilir. Katılımcılar, zorbalığın ortadan kaldırılmasında İK ve yönetim kademesinin sorumluluğunun kritik olduğunu düşünmektedir. Araştırmanın sonuçları, katılımcıların tamamının zorbalık nedeniyle işlerinden ayrılmaları ve katılımcıların zorbalığın çözümüne dair önerileri değerlendirildiğinde organizasyonların zorbalığı önlemeye öncelik vermeleri gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aimed to understand workplace bullying from the perspectives and feelings of the bullied participants. Secondly, it aimed to understand whether there could be any positive outcome of workplace bullying, such as resilience, and if this is the case, in which situations participants feel resilient and the factors that supported resilience in our participants. Thirdly, it aimed to learn about the current situation of the participants, whether they thought they had recovered and tried to understand the factors behind their answers. Finally, this study aimed to shed light on participants' suggestions regarding the solution to workplace bullying. A social media ad was broadcast to reach the volunteers who wanted to participate in the research. Semi-structured, in-depth interviews were conducted with eight participants who contacted the researcher to participate in the research. Participants were bullied at work, but currently, bullying does not continue because either they resigned or changed departments. One pilot interview was done in order to understand whether there was a need to make a change in the questions. A voice recorder was used to record the interview. The recorded interviews are transcribed and analyzed with Interpretative Phenomenological Analysis (IPA). Based on the outcomes of the current research, it can be stated that our participants felt invaluable, not having enough capacity to do the job, depressed, anxious, and stressed during bullying. Workplace bullying impacted participants negatively as they had some psychological and physical problems. On the other hand, participants also reported that they did search for solutions to get out of the bullying, and they found ways of coping with the problem, like talking with management or bullies about the problem, sharing their problems with their families, friends, or therapists, focusing on their works to excel on them, saying 'no' when their borders have been breached, applying for relaxation techniques such as yoga or meditation, and searching for other jobs or positions when they understood bullying would not stop. Participants resigned or were transferred to other positions, but the bullying did not stop. Although some of them stated that they can feel the negative effects of bullying when they encounter situations or people that remind them of bullying, in the light of existing theories about recovery, it can be said that they have recovered, considering that they are satisfied with their lives and that they have learned something about the process. Participants think that the responsibility of HR and management is critical to eliminating bullying. Considering the results of the study, the fact that all of the participants left their jobs due to bullying, and the suggestions of the participants regarding the solution to bullying, it becomes clear that organizations should prioritize bullying prevention.