Reworking history into nationalism: Ömer Seyfettin's primary sources for 'Heroes of Yore'
Tarihi milliyetçiliğe dönüştürmek: Ömer Seyfettin'in 'Eski Kahramanlar'ı için başvurduğu birincil kaynaklar
  1. Tez No: 867425
  2. Yazar: ENİSE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Seyfettin, Eski Kahramanlar, Milliyetçilik, Peçevi Tarihi, Naima Tarihi, Ömer Seyfettin, Heroes of Yore, Nationalism, Peçevi's History, Naima's History
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Ömer Seyfettin'in Eski Kahramanlar öykü serisinin içeriği ve kaynakları hakkındadır. Tarihsel ortam ve olaylardan hareketle çeşitli kahramanlık hikâyeleri kurgularken güçlü karakterlere yer veren bu dizi, İslâm tarihinin erken aşamalarından Osmanlı İmparatorluğu'nun“klasik çağ”ına kadar uzanır. Konuya ilişkin mevcut akademik literatürde, Ömer Seyfettin'in, 16. ve 17. yüzyıl olaylarını kapsayan ve ağırlıklı olarak 17. yüzyıl civarında kaleme alınan klasik Osmanlı tarihlerinden yararlandığına ilişkin gözlem ve tesbitler yer almaktadır. Bu fikri derinleştirmek ve somutlamak amacıyla, bu çalışmada Ömer Seyfettin'in kahramanlık öyküleri tek tek, detaylı bir şekilde okunarak, bu öykülerin zamanı, mekânı ve kişileri incelenecek; anlatılan olaylar dizisi Naima ve Peçevi gibi Osmanlı tarihlerinde geçen“gerçek”olay ve anlatımlarla karşılaştırılacaktır. Bu çerçevede, hikâyeler ile tarihi vesikaların benzerlik ve farklılıkları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the contents and original sources of Ömer Seyfettin's series of“Heroes of Yore”(Eski Kahramanlar) stories. In terms of the historical contexts and incidents which these stories rework into heroic fiction, revolving around powerful protagonists, they range from Early Islamic history to the“classical age,”so-called, of the Ottoman Empire. In the existing scholarly literature on this subject, it has been repeatedly noted that Ömer Seyfettin was inspired by mostly 17th century Ottoman accounts of events in 16th and 17th century Ottoman history. By way of pursuing, deepening and concretising this idea, Ömer Seyfettin's stories of past heroism will be subjected to close readings in terms of their setting, time-frame, and cast of characters. Subsequently, their narrative will be compared with the“real”events as described by Ottoman historians such as Naima or Peçevi. This will pave the way for a discussion of the similarities and differences between fiction and the historical evidence.