24 saatlik idrarda sodyum atılımı ile insülin direnci ve metabolik sendrom ilişkisi
Relationship between 24-hour urine sodium excretion and insulin resistance and metabolic syndrome
  1. Tez No: 867499
  2. Yazar: ALEV GÜL BAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKAGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, sodyum atılımı, metabolik sendrom insülin direnci, Chronic kidney disease, sodium excretion, metabolic syndrome, insulin resistance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalarında yaygın olarak görülen metabolik sendrom, patogenezinde insülin direncinin etkili olduğu kardiyovasküler risk faktörlerini içeren bir hastalık kümesidir. İdrarda sodyum atılımı ile insülin direnci ve metabolik sendrom arasındaki ilişkiye dair literatürdeki veriler sınırlıdır. Bu çalışma, evre 1-4 kronik böbrek hastalığına sahip bireylerde 24 saatlik idrarda sodyum atılımı ile insülin direnci ve metabolik sendrom arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2023 - Ocak 2024 tarihleri arasında Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği'ne başvuran ve evre 1-4 kronik böbrek hastalığı (KBH) tanısı alan 219 kişi dahil edildi. KBH tanısı, KDIGO (Kidney Disease: Improving Global Outcomes) rehberine göre konuldu. Hastaların demografik bilgileri kaydedildi ve kan basıncı, hematolojik ve biyokimyasal parametreler ölçüldü. Metabolik sendrom tanısı konulurken Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun tanı kriterleri kullanıldı. İnsülin direncini belirlemek için HOMA- IR hesaplandı. İdrarda sodyum analizi 24 saatlik idrar örnekleri üzerinden yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, metabolik sendromu olan ve olmayan kronik böbrek hastaları arasında 24 saatlik idrarda sodyum atılımı açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Toplamda 219 katılımcının değerlendirildiği korelasyon analizinde, 24 saatlik idrarda sodyum atılımı ile potasyum düzeyi, bel çevresi, ağırlık, 24 saatlik idrarda protein, kreatinin, kreatinin klirensi ve albumin arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Diabetes mellitusu olmayan 109 hastada, 24 saatlik idrarda sodyum atılımı ile 24 saatlik idrarda albumin, 24 saatlik idrarda protein ve HbA1c arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Diabetes mellitusu olmayan hastalar insülin direncine göre iki gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında sodyum atılımında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamıştır. HOMA 2.7 olan grupta ise 24 saatlik idrarda sodyum v atılımı ile potasyum, 24 saatlik idrarda kreatinin, 24 saatlik idrarda protein ve 24 saatlik idrarda albumin atılımı arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda kronik böbrek hastalarında sodyum atılımı ile insülin direnci ve metabolik sendrom arasında doğrudan bir ilişki saptanmamıştır. Ancak, detaylı korelasyon analizimiz, sodyum atılımının bel çevresi, ağırlık, 24 saatlik idrarda protein, kreatinin, kreatinin klirensi ve albumin gibi önemli parametrelerle pozitif yönde anlamlı ilişkiler içinde olduğunu göstermektedir. İnsülin direnci olmayan grupta sodyum atılımı ile idrarda proteinüri ve albuminüri arasında anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Ancak, insülin direnci olan grupta yapılan korelasyon analizinde, sodyum atılımı ile bu iki parametre arasında belirgin bir ilişki gözlemlenmiştir. Bu durum, insülin direncinin sodyum atılımının idrarda protein ve albumin düzeylerini etkileyebilecek bir faktör olarak öne çıkabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular, sodyum atılımının kompleks bir şekilde metabolik faktörlerle ilişkili olduğunu ve insülin direncinin bu ilişkide belirleyici olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Metabolic syndrome, commonly observed in chronic kidney disease (CKD) patients, is a cluster of diseases involving cardiovascular risk factors influenced by insulin resistance in its pathogenesis. Literature on the relationship between urinary sodium excretion, insulin resistance, and metabolic syndrome is limited. This study aims to investigate the correlation between 24-hour urinary sodium excretion, insulin resistance, and metabolic syndrome in individuals with stage 1-4 CKD. Materials and Methods: A total of 219 individuals diagnosed with stage 1-4 CKD who applied to the Nephrology Clinic of Giresun Training and Research Hospital between June 2023 and January 2024 were included in the study. The CKD diagnosis was established according to the Kidney Disease: Improving Global Outcomes (KDIGO) guidelines. Demographic information of patients was recorded, and blood pressure, hematologic, and biochemical parameters were measured. The International Diabetes Federation criteria were used to diagnose metabolic syndrome. Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) was calculated to determine insulin resistance. Urinary sodium analysis was performed on 24-hour urine samples. Results: No significant difference was found in 24-hour urinary sodium excretion between CKD patients with and without metabolic syndrome. Correlation analysis of 219 participants revealed a positive correlation between 24-hour urinary sodium excretion and potassium levels, waist circumference, weight, 24-hour urinary protein, creatinine, creatinine clearance, and albumin. Among 109 patients without diabetes mellitus, a positive correlation was observed between 24-hour urinary sodium excretion and 24-hour urinary albumin, 24-hour urinary protein, and HbA1c. Non-diabetic patients were divided into two groups based on insulin resistance, and no statistically significant difference was found in urinary sodium excretion between the groups. In the group with HOMA 2.7, positive correlations were observed between 24-hour urinary sodium excretion and potassium, 24-hour urinary creatinine, 24-hour urinary protein, and 24-hour urinary albumin excretion. Conclusion: In our study, a direct relationship between urinary sodium excretion, insulin resistance, and metabolic syndrome was not observed in CKD patients. However, detailed correlation analysis indicated significant positive correlations between urinary sodium excretion and important parameters such as waist circumference, weight, 24-hour urinary protein, creatinine, creatinine clearance, and albumin. No significant relationship was identified between urinary sodium excretion and urinary proteinuria and albuminuria in the insulin-resistant group. Nevertheless, significant correlations were observed between urinary sodium excretion and these two parameters in the insulin-resistant group. This suggests that insulin resistance may emerge as a factor influencing urinary protein and albumin levels affected by sodium excretion. These findings demonstrate the complex relationship between sodium excretion and metabolic factors, with insulin resistance potentially playing a decisive role.