Üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve şiddet eğilimleri ile ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship between personality traits, attitudes towards gender roles, and propensity for violence among university students
  1. Tez No: 867546
  2. Yazar: CANER SARİBOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Toplumsal Cinsiyet, Şiddet Eğilimi, Personality, Gender, Violence Tendency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve şiddet eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören 375 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak, Beş Faktör Kişilik Ölçeği Kısa Formu (BFKÖ), Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği (TCRTÖ) ve Şiddet Eğilimi Ölçeği (ŞEÖ) kullanılmıştır. Bulgular, üniversite öğrencilerinin uyumluluk kişilik özelliği ile şiddet eğilimi arasında toplumsal cinsiyet rolleri tutumunun aracılık rolünün anlamlı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin uyumluluk, açıklık, sorumluluk ve dışadönüklük kişilik özellikleri ile şiddet eğilimi arasında negatif yönlü bir ilişki bulunurken, nevrotiklik kişilik özelliği ile pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu ise, şiddet deneyimi olan üniversite öğrencilerinin şiddet eğilimi puanlarının, şiddet deneyimi olmayanlara göre daha yüksek olduğudur. Bu çalışmanın sonuçları, genç yetişkinlerin davranışlarını ve toplumsal cinsiyet konusundaki algılarını daha iyi anlamak için kurumsal düzeyde politika ve programlar geliştiren akademisyenler, eğitimciler ve toplum liderleri için önemli bir bilgi kaynağı olacaktır. Aynı zamanda, üniversite ortamında şiddetin önlenmesi ve azaltılması için rehberlik edecek önemli bulgular sunmaktadır. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve şiddet eğilimleri arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamak için önemli bir adım olup, ilgili araştırmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between personality traits, attitudes towards gender roles, and propensity for violence among university students. The research was conducted with 375 university students studying in Turkey. The study utilized a quantitative research approach and a correlational survey model. Data were collected using the Short Form of the Big Five Personality Inventory (BFPI), the Attitudes Towards Gender Roles Scale (ATGRS), and the Propensity for Violence Scale (PVS). The findings revealed a significant mediating role of attitudes towards gender roles between agreeableness personality trait and propensity for violence. Additionally, it was found that university students' agreeableness, openness, conscientiousness, and extraversion personality traits were negatively associated with propensity for violence, while neuroticism showed a positive association. Another significant finding of the study was that university students who had experienced violence had higher propensity for violence scores compared to those who had not. The results of this study will serve as an important source of information for academics, educators, and community leaders who develop institutional-level policies and programs to better understand young adults' behaviors and perceptions regarding gender. Moreover, it provides valuable insights that can guide prevention and reduction of violence within the university environment. This study represents a crucial step in comprehending the complex relationship between personality traits, attitudes towards gender roles, and propensity for violence among university students, making a valuable contribution to related research.