Xvı. yüzyıl şairi Rızâyî ve şiirleri
Sixteenth century poet Rizâyî and his poems
  1. Tez No: 867589
  2. Yazar: MELİKE NUR TAYFUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ZÜLFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rızâyî, mecmua, şiir, dil içi çeviri, Rızâyî, mecmua, poem, intralingual translation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
XVI. yüzyılda yaşamış olan Rızâyî, müderris ve sonrasında kadı olmuş bir şairdir. Kaynaklarda divanının olduğu belirtilmesine rağmen divanı tespit edilememiştir. Mecmualarda ve tezkirelerde yer alan şiirleri divan şeklinde bir araya getirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Rızâyî'nin şiirlerini derli toplu bir şekilde sunmak ve kaynaklarda yer alan bilgileri gözeterek şairi tanıtmaktır. Şaire ait şiirlerin çeşitli mecmualar ve tezkireler aracılığıyla nüsha farklılıkları ve dil içi çevirisi verilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.“Giriş”,“Hayatı”,“Edebi Kişiliği”,“Metin”ve“Sonuç”bölümü vardır. Sonuç bölümünde şairin yetiştiği ortam, dil ve üslupla ilgili detaylar verilerek şairin Osmanlı şiirindeki yeri gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the poet Rızâyî, who lived in the sixteenth century and worked as an educator (müderris) and later became a judge (kadı). Although it is stated in the sources that he had a divan, his divan could not be found. His poems in mecmuas and tezkires were brought together in the form of a divan. The aim of this study is to present Rızâyî's poems all together and to introduce the poet by considering the information in the sources. Manuscripts copy differences and intralingual translations of the poems are given through various mecmuas and tezkires. The study consists of five sections:“Introduction”,“His Life”,“His Literary Personality”,“Text”and“Conclusion”. In the conclusion, the place of the poet in Ottoman poetry is tried to be shown by giving details about the environment in which the poet grew up, his language and style.