Yeniden işlevlendirme kapsamında geleneksel Zile evlerinde kimlik ögelerinin incelenmesi: Gaydaroğlu Konağı Sanat Merkezi örneği
Analysis of identity elements in traditional Zile houses in the context of re-functionalization: The case of Gaydaroğlu Konağı Art Center
- Tez No: 867606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE NUR OZANÖZGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: geleneksel konut, kimlik ögeleri, iç mekân, sürdürülebilirlik, Zile, traditional houses, identity, elements of identity, interior, sustainability, Zile
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kaynaklara göre geçmişi yaklaşık 4000 yıl öncesine dayandığı bilinen ve katmanlı kültürbirikimi olan Tokat'ın Zile ilçesinde özgün kimlik öğelerini barındıran, sürdürülebilirmalzeme ve yaşam koşullarına sahip geleneksel konutlar bulunmaktadır. Göç, kentsel sit alanı olarak ilan edilen mahallelerde, 2010 yılından itibaren artış göstermektedir. Bugöçünsonucunda yapıların bir kısmı sezonluk kullanılmaya devam ederken bir kısmı restoreedilmiş, bir kısmı da terk edilmiştir. Bu çalışmada Zile ilçesinde geleneksel konutlaraözgün kimlik öğelerinin incelenmesine, belgelenmesine ve sürdürülebilirliğineodaklanılmış; yerinde inceleme, görsel doküman arşivi, sözlü belgeleme gibi araştırmayöntemleri kullanılmıştır. Gaydaroğlu Konağı Sanat Merkezi örnek olarak seçilmiştir. Tezçalışmasının sonucu; bölge değerinin yerel halkta daha fazla farkındalık oluşturmasını, kültür turizmine katkısını, olası restorasyon çalışmalarına kaynak olarak kullanılmasını, daha sonraki yıllarda yok olma ihtimali yüksek yapıların kimlik ögelerinin geleceğeaktarılmasını, bölgedeki geleneksel kültürün sürdürülebilir yaşama ve mimariye etkilerininortaya konmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
According to sources, there are traditional houses with sustainable materials andlivingconditions in Zile district of Tokat, which is known to date back to about 4000 years andhas a layered cultural accumulation. Since 2010, migration has increased in neighborhoods declared as urban protectedareas. As a result of this migration, some of the buildings continued to be used seasonally, whilesome were restored, and some were abandoned. In this study, in this study, the focus was on the examination, documentationandsustainability of the authentic identity elements of traditional houses in Zile district, andresearch methods such as on-site inspection, visual document archiving, andverbal documentation were used. Gaydaroğlu Konağı Art Center was chosen as the example. As a result of the thesis study; it will ensure that creating more awareness about thevalueof the region among the local people, its contribution to the cultural tourism, its usageasasource of possible restoration works, the transfer of identity elements of buildings that arelikely to disappear in the following years, and presenting the effects of traditional culturein the region on sustainable life and architecture.