Kadınların egzersiz yaparken tercih ettikleri materyal renkleri, istek ve motivasyon düzeylerinin incelenmesi
Examination of the material colors, desire, and motivation levels preferred by women while exercising
  1. Tez No: 867633
  2. Yazar: BEYZANUR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Motivasyon, Kadın, Egzersiz, İstek, Color, Motivation, Woman, Exercise, Desire
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınların egzersiz yaparken tercih ettikleri materyal renkleri, istek ve motivasyon düzeylerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın araştırma grubunu, Mersin ilinin Toroslar ilçesinde bulunan spor salonlarda egzersiz yapan 18-55 yaş aralığında 216 kadın oluşturacaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişilerin spora katılım güdü ve motivasyonu için, Bingöl (2017) tarafından geliştirilen“Spora Katılım Güdüsü Ölçeği”, egzersize yapmaya istek ve görev eğilimi için, Toros (2001) tarafından geliştirilen“Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği”uygulanacaktır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilerde SPSS 22 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre; spora katılım güdüsü ve motivasyon ile sporda görev ve ego yönelimi alt boyut tanımlayıcı istatistiklerine baktığımızda görev yönelimi 216 kişi, ortalama standart sapma 17,32±6,16, ego yönelimi 216 kişi, ortalama standart sapma 15,02±5,85, güdü 216 kişi, ortalama standart sapma 39,79±9,53 ve spora katılım güdüsü ve motivasyon ile sporda görev ve ego yönelimi korelasyon ilişkisine baktığımızda güdü*görev yönelimi r = -0,080 , p = 0,244 , güdü* ego yönelimi r = -0,87 , p = 0,202 şeklinde tespit edilmiştir. Korelasyon ilişkisi anlamında anlamlı düzeyde bir farklılık bulunamamıştır (p > 0,05). Sonuç: Araştırmanın sonucuna göre, tercih edilen renkler açısından siyah ve mavi ön plana çıkmış, sporda görev ve ego yönelimi ortalamanın üzerinde, spora katılım güdüsü ortalamanın altında şeklinde tespit edilmiştir. Bu anlamda katılımcıların kullandıkları malzeme rengi, görev ve ego yönelimi açısından kendilerini motive ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the material colors, desire and motivation levels preferred by women while exercising. Material and Method: The research group of the study will consist of 216 women between the ages of 18-55 who exercise in the gyms in Toroslar district of Mersin province. As a data collection tool in the research, the“Sport Participation Motivation Scale”developed by Bingöl (2017) for the motivation and motivation of people to participate in sports, and the“Duty and Ego Orientation Scale in Sports”developed by Toros (2001) for the willingness to exercise and task tendency will be applied. Results: SPSS 22 statistical program was used in the data obtained from the research. According to the data obtained in the research; When we look at the sub-dimension statistics of motivation and motivation to participate in sports and task and ego orientation in sports, task orientation is 216 people, mean standard deviation is 17.32±6.16, ego orientation is 216 people, mean standard deviation is 15.02±5.85, motivation is 216. person, mean standard deviation 39.79±9.53 and when we look at the correlation between motivation and motivation to participate in sports and task and ego orientation in sports, motivation*task orientation r = -0.080 , p = 0.244 , motivation* ego orientation r = -0.87 , p = 0.202 was determined as. No significant difference was found in terms of the correlation relationship (p > 0.05). Conclusions: According to the results of the research, black and blue came to the forefront in terms of preferred colors, task and ego orientation in sports was above the average, and the motivation to participate in sports was below the average. In this sense, it is seen that the participants motivate themselves in terms of the color of the material they use, task and ego orientation.