Narrative Terapi Temelli Grup Programının evli bireylerin evlilik doyumu düzeylerine etkisi
The effect of a Narrative Therapy Based Group Program of marital satisfaction levels of married individuals
  1. Tez No: 867646
  2. Yazar: SENANUR KULOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, narrative terapi, evli bireyler, marital satisfaction, narrative therapy, married individuals
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Evlilik doyumu, eşlerin ilişkilerinden tatmin olma düzeyleriyle bağlantılıdır ve bu doyumun sürdürülmesinde yaşanan zorluklar evliliklerde çatışma ve boşanma gibi çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Bu sebeple evli bireylerin evlilik doyumu düzeylerinin artırılmasına yönelik müdahale programlarının geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışma ile 'Narrative Terapi Temelli Grup Programının Evli Bireylerin Evlilik Doyum Düzeylerine Etkisi'nin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu modele uygun olarak hazırlanmıştır. Çalışma grubu Elazığ'da ikamet eden evli 11 kadın, 3 erkek olmak üzere 14 bireyden (eşlerden yalnızca biri) oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu ve katılımcıların evlilik doyum düzeylerini ölçebilmek amacıyla Canel (2007) tarafından geliştirilen Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Narrative Terapi Temelli Grup Programı'na katılan deney grubundaki katılımcıların son ölçüm evlilik doyum düzeyleri, ilk ölçümlere göre önemli ölçüde artmıştır. Kontrol grubunda ise herhangi bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak, beklenenin aksine, deney ve kontrol grubunun evlilik doyum düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The level of marital satisfaction is associated with the extent to which spouses are satisfied with their relationships, and challenges in maintaining this satisfaction can lead to various problems in marriages, such as conflict and divorce. Therefore, it is crucial to develop intervention programs aimed at increasing the level of marital satisfaction among married individuals. This study aims to examine 'The Effect of A Narrative Therapy Based Group Program of Marital Satisfaction Levels of Married Individuals.' The research was designed in accordance with the pre-test-post-test control group model. The study group consists of 14 individuals, including 11 married women and 3 married men residing in Elazığ, Turkey (only one spouse from each couple). The data collection tools used in the study include a demographic information form and the Marital Satisfaction Scale, developed by Canel (2007), to measure the participants' marital satisfaction levels. According to the research results, the post-test marital satisfaction levels of the participants in the experimental group who attended The Narrative Therapy Based Group Program have significantly increased compared to the pre-test levels. In the control group, however, no difference has been observed. However, contrary to expectations, no significant difference was found in the marital satisfaction levels between the experimental and control groups.