Sendikalı okul yöneticilerine yönelik öğretmen görüşlerinin analizi
Analysis of teachers' views on unionized school administrators
- Tez No: 867721
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendika ve yönetim, Okul yöneticisi, Öğretmen görüşleri, Union, Union and administration, School administrator, Teachers' opinions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul yöneticilerinin sendikalı olma durumuna yönelik öğretmen algı ve görüşlerini betimlemektir. Nitel karakterdeki çalışma, durum çalışması deseninde kurgulanmış ve gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılında Şanlıurfa merkez ilçelerdeki okullarda görev yapan, çeşitli branşlardaki toplam otuz öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Çalışma grubu, gönüllü katılım ve kolay ulaşılabilirlik göz önüne alınarak bu otuz öğretmenden oluşturulmuştur. Çalışmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Yöneticisinin Sendikalı Olmasına Dair Öğretmen Görüşleri Bilgi ve Görüşme Formu”ile toplanmıştır. Metodolojiye uygun olarak geliştirilen bu form, iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, katılımcılara yönelik toplam altı maddeden oluşan kişisel bilgilerle ilgilidir. İkinci kısımda ise toplam 14 açık uçlu soru bulunmaktadır. Bilgi formu ile toplanan veriler, çalışmanın problemleri doğrultusunda içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çözümlemede, katılımcı öğretmen görüşleri önce frekans tekniği yardımıyla kodlanmış ve bu kodlardan da temalar üretilmiştir. Sonra da üretilen bu temalar tablolar eşliğinde sunularak, betimlenmiş ve yorumlanmıştır. Yorumlamada literatür ve ilgili araştırmalar ile katılımcıların görüşlerinden de yararlanılmıştır. Sonra bu yorumlara dayalı olarak birtakım sonuçlar çıkarılmıştır. Çalışmada yapılan analizlerden ulaşılan sonuçlar, alt problemler sıralamasına göre şöyledir: Katılımcı öğretmenlerin, okul yöneticisi ve sendika ilişkisine bakış açıları her şeyden önce bir algı sorunudur. Bu yüzden öncelikle öğretmenlerin bu konudaki algıları irdelenmiştir. Çalışmada, katılımcı öğretmenlerin, Sendika Misyonu Tema'sı bağlamında, genel anlamda olumsuz sendika algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Bu olumsuz algının sendika-siyaset ilişkisinden kaynaklandığı değerlendirilmiştir. Katılımcı öğretmenler, okul yöneticisinin sendikalı olmasının okul iklimine etkileri konusunda üç görüş öne sürmüşlerdir. Okul İklimine Etkiler Tema'sı bağlamında bu görüşler; olumlu, olumsuz ve etkisiz şeklindedir. Olumsuz görüşün dayandığı kodlar; ayrımcılık, mobbing, gruplaşma, çatışma ve huzursuzluk şeklinde sıralanabilir. Olumlu görüşün dayandığı kodlar ise, birlik olma, güç ve etik olmayan taleplere direnme şeklinde sıralanabilir. Diğer taraftan Yönetici Atamalarına Etkiler Tema bağlamında, katılımcı öğretmenlere göre, okul yöneticisi atamada sırayla; sendika etkisi, siyasi etki, sınav ve mülakatın etkilidir. Katılımcı öğretmenlerin, Sendikanın Yönetime Katkısı Tema'sı altındaki görüşleri, kararsızlar haricinde, iki eksende ele alınabilir. Bunlardan birincisi sendikanın okul yönetiminde etkisiz olduğu görüşüdür. İkinci görüş ise, sendikanın okul yönetimine katkı sağlayabileceği şeklindeki görüştür. Katılımcı öğretmenler, Başarı için Yönetici Özellikleri Tema'sı bağlamında, eğitimde başarı için yönetici özelliklerini; kişilik-vizyon, motive etme, imkân sağlama, liderlik, sendikalı olma, birlik ve aidiyet, çalışkan, disiplin ve tecrübe şeklinde sıralamışlardır. Son olarak, araştırmanın çalışma grubunu oluşturan katılımcı öğretmenler, Okul Yöneticileri Atama Önerisi Tema'sı altında, okul yöneticisi atamada sırayla, liyakat, tarafsızlık, sınav ve mülakatı önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to describe the perceptions and views of teachers about the status of being a union member of school administrators. The research, which has a qualitative character, was fictionalized and carried out in the pattern of case study. The research was conducted on a total of 30 teachers from various branches working in schools in the central districts of Şanlıurfa in the 2019-2020 academic year. The study group is composed of these 30 teachers, considering the voluntary participation and easy accessibility. In the research, the data were collected using the“Teacher Opinions Information and Interview Form about the School Administrator Being Unionized”developed by the researcher. This form, developed in accordance with the methodology, consists of two parts. The first part is about personal information for participants, which consists of a total of six items. In the second part, there are a total of 14 open-ended questions. The data collected with the information form were analyzed by content analysis method in line with the problems of the research. In the analysis, teachers' opinions were first coded with the help of frequency technique and themes were produced from these codes. Then, these produced themes were described and interpreted presenting with tables. Literature and related research and the opinions of the participants were also used in the interpretation. Then, some conclusions were drawn based on these comments. The results obtained from the analyses carried out in the research are as follows according to the order of sub-problems: The perspectives of participant teachers on the relationship school administrator and union were, above all, perception problem. For this reason, first of all, the perceptions of teachers on this issue were examined. In the research, it was determined that participating teachers had a generally negative union perception in the context of the Union Mission Theme. It was evaluated that this negative perception stems from the union-politics relationship. Participant teachers put forward three views on the effects of the school administrator's union membership on the school environment. In the context of the theme of Effects on School Environment, these views were positive, negative, and ineffective. The codes, on which the negative opinion was based, can be listed as discrimination, mobbing, grouping, conflict, and unrest. The codes on which positive opinion was based can be listed as unity, power, and resistance to unethical demands. On the other hand, in the context of the theme of Effects on Administrator Appointment, according to participating teachers in turn; union influences, political influences, examination, and interview were effective in order to appoint in school administrator. The views of the teachers under the theme of the Union's Contribution to Administration can be handled in two lines, except for those who were undecided. The first was the view that the union is ineffective in school administration. The second view was that the union can contribute to the school administration. In the context of the theme of Administrator Features for Success, the teachers listed administrator features for success in education as personality-vision, motivation, opportunity, leadership, being unionized, unity and belonging, hardworking, discipline, and experience. Finally, participating teachers who constitute the study group of the research suggested in turn; merit, impartiality, examination, and interview in order to appoint in school administrator under the context of the theme of the Proposal for Appointment of School Administrators.