Osmangazi Üniversitesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde hastane infeksiyonlarının tek gün prevalans yöntemiyle araştırılması ve hastalara ait risk faktörleri
The Investigation of hospital infections and the risk factors of the patients with the method of one day point prevalance at the Education, Research and Practical Hospital of Osmangazi University
  1. Tez No: 86777
  2. Yazar: SELMA METİNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YURDANUR AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane infeksiyonları, Tek gün prevalans sürveyi, Hastane infeksiyon etkenleri m, Hospital infection, One day prevalence survey, Hospital infection agents
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Osmangazi Üniversitesi Eğitim, Uygulama Ve Araştırma Hastanesinde Hastane İnfeksiyonlannın Tek Gün Prevalans Yöntemiyle Araştırılması Ve Hastalara Ait Risk Faktörleri Hastane infeksiyonları halen bütün dünyada önemli bir sağlık sorunudur. Değişik çalışmalarda hastanede yatan hastaların % 3.1- 14.1 'inde hastane infeksiyonu geliştiği bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre de hastanelere yatan on hastadan birinde hastane infeksiyonu gelişmektedir. Bu çalışmada, Osmangazi Üniversitesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi 'nde, son yılların önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösterilen ve üzerinde büyük çaba harcanan hastane infeksiyonlannın çeşitli boyutlarıyla ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu maksatla ülkemizde ilk kez olmak üzere 'Tek Gün Standardize Prevalans' yöntemi uygulanarak hastane infeksiyon prevalansı, infeksiyon tipleri, infeksiyonlara neden olan mikroorganizmalar ve bunların antimikrobik duyarlılık profilleri ve hastalara ait risk faktörlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Çalışma beş ay ara ile iki tur halinde yapıldı. Sürveyde British National Survey protokolünün modifikasyonu kullanıldı. Hastane infeksiyonları tam kriterleri olarak Centers For Disease Control' ün kriterleri alındı. Çalışmada hastane infeksiyon prevalans hızı ilk turda % 13.4, ikinci turda % 10.9 olarak bulundu. Turlar arasında hastane infeksiyon sıklığı açısından fark bulunmadı. Hastane infeksiyonları sıklık sırasına göre sıralandığında cerrahi yara infeksiyonları, üriner sistem infeksiyonları ve bakteriyemilerin ilk sıralarda yer aldığı gözlendi. Çalışma genelinde Staphylococcus aureus en sık saptanan mikroorganizma oldu, Escherichiae coli ve Acinetobacter spp. ikinci sırada yer aldı. Hastane infeksiyonları etkenlerinin antibiyotik duyarlılıklarına bakıldığında stafilokoklann eritromisin ve vankomisin dışında çeşitli antimikrobiklere yüksek oranlarda dirençleri vardı. Escherichiae coli 'de ise direnç yalnızca siprofloksasin'e karşı bulunmadı. nHastane infeksiyonu gelişmesi için en önemli risk faktörleri olarak yoğun bakım ünitelerinde yatma, operasyon geçirme ve invaziv girişimde bulunulması saptandı. Sonuç olarak, hastanemizde de hastane infeksiyonları önemli bir sorundur. Tek gün (point) prevalans çalışmaları uygun aralıklarla tekrarlanırsa hem yerel hem de ulusal olarak faydalı bilgiler sağlayabilir ve ilgili sorun azaltılabilinir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF HOSPITAL INFECTIONS WITH ONE DAY POINT PREVALENCE METHOD AT THE EDUCATION, RESEARCH AND PRACTICAL HOSPITAL OF OSMANGAZİ UNIVERSITY AND RISK FACTORS RELATED TO HOSPITAL INFECTIONS IN PATIENTS Hospital infections is presently one of the most important worldwide health problems. In various comprehensive studies it has been claimed that hospital infections develop at the rate interval of 3.1 - 14.1 per cent of the hospitalized patients. According to the data of World Health Organisation, hospital infections develop in each among ten patients who were hospitalized. In this study, we aimed to investigate hospital infections, which was pointed out as one of the most important health problem overall world and was intensively studied on, in respect to their various characteristics at Education, Research and Practical Hospital of Osmangazi University. For this aim, as the first time in Türkiye, we aimed at determining the prevalance of hospital infection, types of infections, etiologic agents, antibiotic susceptibility patern of microorganisms which were responsible for infections, and risk factors related to patients by performing 'the method of standardized one day point prevalance'. Study was performed at two surveys in a 5 months interval. The modified protocol of British National Survey was carried out and the criterion of Centers For Disease Control were used in diagnosis of hospital infection. The prevalence of hospital infection was found at a rate of 13.4 % at the first survey and 10.9 at the second. There was no statistical difference between the frequencies of hospital infections at the first and second survey. Frequency of infections were, respectively, detected as surgical wound infections, urinary tract infections and bacteriemias. The most frequent detected microorganism was Staphylococcus aureus. Escherichiae coli and Acinetobacter spp. were detected at the second frequency. Staphylococci were highly resistant to various antibiotics except vancomycine and IVeritromycine. We could not found a resistance to only ciprofloxacyine for Escherichiae coli. The most important risk factors for hospital infections were hospitalizing in intensive-care units, having a surgical operation, and having an invasive diagnostic or therapeutic procedure. At the result, we can clearly say that hospital infections are a serious problem in our hospital. If we can repeat the point prevalance studies in appropriate intervals, we can serve useful data and lower related risks for both local and national size.