Sıçanlarda doxorubicin ile oluşturulan deneysel kardiyomiyopatide quercetin ve resveratrol'ün etkilerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparison examination of the effects of quercetin and resveratrol on doxorubicin induced experimental cardiomyopathy in rats
- Tez No: 867855
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY VEYSEL PEKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Kardiyomiyopati, Kersetin, Resveratrol, Cardiomyopathy, Quercetin, Resveratrol
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Dilate kardiyomiyopati tüm kardiyomiyopatiler içinde en sık görülenidir. Ölüm oranı % 10 ile %50 arasında değişmektedir. Günümüzde kardiyomiyopatinin etkin bir tedavisi bulunmamaktadır. Yapılan tedaviler hastaların sıvı düzeylerini düzenlemeye yönelik semptomatik tedavilerdir. Günümüzde antioksidan özelliğe sahip kersetin ve resveratrolün kardiyomiyopati oluşumunu engellemeye yönelik çalışmalar son 10 yılda giderek artmaktadır. Bu tez çalışmasında doksorubisin verilerek oluşturulan kardiyomiyopati modelinde, kersetin ve resveratrol'ün kalp hasarı oluşmasını engelleyici etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kontrol grubunda 6 hayvan, diğer gruplarda 10 hayvan olmak üzere 46 adet Wistar Albino cinsi dişi sıçanlar 5 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu'na (Grup 1) haftada 2 kez 1 mg/kg serum fizyolojik verilmiştir. Kontrol grubu hariç diğer gruplara ise haftada 2 kez 1 mg/kg doksorubisin verilerek kardiyomiyopati modeli oluşturulmuştur. Doksorubisin grubu (Grup 2) tedavi edilmemiştir. Grup 3'e kersetin (20 mg/kg, her gün), grup 4'e resveratrol (50 mg/kg, her gün) ve grup 5'e kersetin (20 mg/kg, her gün) + resveratrol (50 mg/kg her gün) verilerek kardiyomiyopati oluşumu engellenmeye çalışılmıştır. Oluşan değişiklikler histokimyasal, immünohistokimyasal, ekokardiyografik ve biyokimyasal parametreler kullanılarak takip edilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde tedavi almayan doksorubisin grubunda kardiyak morfoloji ve işlev bozulmuştur. Kersetin+resveratol ile tedavi edilen grupta kardiyak morfoloji ve işlev korunmuştur. Sadece kersetin ve sadece resveratrol ile tedavi edilen gruplarda ise kardiyak morfoloji ve işlev tedavi almayan gruba göre korunmuştur. Bu iki grupta elde edilen sonuçlar birbiri ile benzerdir. Konu ile ilgili daha fazla sayıda randomize kontrollü çalışma yapılması ile gelecek dönemde kersetin ve resveratrol kardiyomiyopati tedavisinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Dilated cardiomyopathy is the most common of all cardiomyopathies. The mortality rate varies between 10% and %50. Currently, therer is no effective treatment for cardiomyopathy. The treatments are symptomatic treatments aimed at regulating the fluid levels of the patients. Today, studies on the use of antioxidant quercetin and resveratrol to prevent the formation of cardiomyopathy have been increasing in the last 10 years. In this thesis study, the effects of quercetin and resveratrol on preventing heart damage were investigated in a cardiomiyopathy model created by administering doxorubicin. For this purpose, 46 female Wistar Albino rats divided into 5 groups, 6 animal in the control group and 10 animals in the other groups. The control group (Group 1) was given 1mg/kg saline twice a week. Except for the control group, the other groups were given 1 mg/kg doxorubicin twice a week to create a cardiomyopathy model. The doxorubicin group (Group 2) was no treated. Group 3 was treated with quercetin (20 mg/kg, every day), group 4 with resveratrol (50 mg/kg, every day) and group 5 with quercetin (20 mg/kg, every day) + resveratrol (50 mg/kg, every day) to prevent cardiomyopathy. The changes were monitored using histochemical, immunohistochemical, echocardiographic and biochemical parameters. According to the evaluations, cardiac morphology and function were impaired in the doxorubicin group that did not receive treatment. Cardiac morphology and function were preserved in the quercetin+resveratrol treated gorup. In the groups treated with only quercetin and only resveratrol, cardiac morphology and function were preserved compared to the group that did not receive treatment. The results obtained in these two groups are similar to each other. Quercetin and resveratrol may be used in the treatment of cardiomyopathy in the future by conducting more randomized controlled studies on the subject.