Relation of perceptual fluency with metamemory judgments and recognition memory
Algısal akıcılığın üst-bellek yargıları ve tanıma belleği ile ilişkisi
  1. Tez No: 867893
  2. Yazar: SULTAN RENGİN DALKIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİRİ BESKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algısal akıcılık, üst-bellek yargıları, tanıma belleği, hatırlama, aşinalık, Perceptual fluency, metamemory judgments, recognition memory, recollection, familiarity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yapılan araştırmalar algısal akıcılığın tanıma belleği ve üst-bellek yargıları üzerine farklı etkileri olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda birçok çalışma tarafından da desteklenen algısal akıcılık hipotezi, daha kolay algılanabilen nesnelerin kişilerde daha fazla hatırlanabileceği yargısı oluşturduğunu öne sürmektedir. Yapılan çalışmalar algısal akıcılık ve üst-bellek yargıları arasında genel olarak pozitif bir ilişki olduğunu gösterse de algısal akıcılık ve tanıma belleği performansı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmaların sonuçları farklılık göstermektedir. Bu nedenle bu çalışmada algısal akıcılığın üst-bellek yargıları ve tanıma belleği performansı üzerindeki etkisi resimler kullanılarak araştırılmıştır. Birinci deneyde deneklere (n = 30) bulanık ve normal resimler gösterilmiş, deneklerden bu resimleri daha sonraki bir bellek testinde hatırlamalarına dair bellek tahminleri öğrenme yargıları (ÖY) ile alınmış, sonrasında ise deneklere bellek testi verilmiştir. İkinci deney ise algısal akıcılık ve tanıma belleği arasındaki direkt ilişkiyi araştırmaktadır. Bu yüzden ikinci deney birinciye benzemesine karşın deneklere (n = 48) bellek tahminlerine ilişkin öğrenme yargıları sorulmamış ve algısal akıcılık bulanıklığın yanı sıra ters çevirme ile manipüle edilmiştir. Sonuçlar üst-bellek yargıları ve tanıma belleği performansının algısal akıcılık manipülasyonlarından etkilenmediğini göstermiştir. Dolayısıyla algısal akıcılık ve üst-bellek yargıları arasındaki sonuçlar algısal akıcılık hipotezini desteklemese de algısal akıcılık ve tanıma belleği performansı arasındaki sonuçlar geçmiş çalışmaları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Previous research has shown that perceptual fluency differentially affects metamemory judgments and actual recognition performance. In this sense, the perceptual-fluency hypothesis asserts that fluent items are considered more memorable and are likely to receive higher metamemory judgments than disfluent items, which is replicated in multiple studies. Despite a demonstrated positive effect of perceptual fluency on metamemory judgments, the relationship between perceptual fluency and recognition memory performance is less clear. Therefore, in this study, we aimed to further investigate the distinctive effects of perceptual fluency on metamemory judgments and actual recognition performance for pictures. Respectively, in Experiment 1, subjects (n = 30) were presented with blurred or clear pictures and prompted with judgments of learning (JOLs) ratings at study, followed by a recognition test. In Experiment 2, our main focus was on the direct association between perceptual fluency and actual recognition performance. Hence, the second experiment was similar to the first one except subjects (n = 48) were not prompted with JOLs and multiple sources of manipulations (blurriness and inversion) were implemented to induce perceptual disfluency. The results showed that neither metamemory judgments nor actual recognition performance significantly differed in response to perceptual fluency. Thus, in contrast to many other studies, the current study failed to support the perceptual fluency hypothesis even though our results about actual recognition performance aligned with past research.