Kısmi genişlikte temporalis kas flebi ile dinamik ortayüz reanimasyonu: Kadavra çalışması
Dynamic midface reanimation with partial width temporalis muscle flap:Cadaver study
  1. Tez No: 867895
  2. Yazar: BORA ÖZKALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT İĞDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Yüz Reanimayonu, Modiolus Rekonstrüksiyonu, Temporalis Kası, Temporalis Kas Flebi, Fasiyal Palsi, Dinamik Rekonstrüksiyon, Midface Reanimation, Modiolus Reconstruction, Temporalis Muscle, Temporalis Muscle Flap, Facial Palsy, Dynamic reconstruction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Temporalis kasının kısmi genişlikte ve uygun uzunlukta ortayüz reanimasyonu için kullanılabileciğini kadavra modelinde göstermek ve diseksiyon çalışmalarında kas flebiyle ilgili morfometrik ve anatomik ölçümlerin yapılmasıdır. Materyal ve Metod: 7 adet kadavraya ait 14 yüz yarımında çalışıldı. Saçlı deriden yapılan insiyon ile cilt altı anatomik yapılar ve temporalis kası ortaya konuldu. Devamında temporalis kası split edilerek kısmi genişlikte temporalis kası elde edildi. Kısmi genişlikteki temporalis kası periosteal uzantılarıyla birlikte flep olarak eleve edildi. Arkus zigomaticus seviyesinde rotate edilip modiolusa getirildi ve morfometrik ölçümler yapıldı. Bulgular: Kısmi genişlikteki temporalis kas flebinin arka orta ve ön flepler için flep en ortalaması sırasıyla 25,57 mm 2,25mm, 23,14mm 2,69, 25,57mm  3,99 olarak ölçüldü. Flep boyları arka orta ve ön flepler için sırasıyla ortalama 74,28 mm 3,53, 75,85mm 10,98, 63,57 mm 8,74 olarak ölçüldü. Musculus temporalis kas flebinin rotasyon sonrası modiolus noktasına olan oblik mesafe uzaklıkları arka orta ve ön flepler için sırasıyla ortalama 33,57 mm 7,83, 14,71mm 13,6, 15,85mm 9,1 olarak ölçüldü. Kadavra çalışmasında çalışılan yapıların sağ ve sol taraflı olarak karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Kadavra çalışmamızda ortaya çıkan bulgu ve sonuçlarla kısmi genişlikteki temporalis kas flebinin arka, orta ve ön flepler için ince ve katlanabilir yapısı sayesinde, güvenilir anatomisi, zor olmayan diseksiyonu ve düşük morbiditesi nedeniyle fasiyal palside modiolus rekonstrüksiyonunda kullanılabilecek bir fleptir. Temporalis kasının periosteal uzantılarının da kas diseksiyonuna eklenmesiyle modiolusa kas transferi kolaylaşmaktadır. Böylelikle dinamik orta yüz reanimasyonu düşük morbiditeyle gerçekleştirilebilir. Bu kadavra çalışmasının, klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to demonstrate in a cadaver model that the temporalis muscle can be used for midface reanimation in partial width and appropriate length, and to make morphometric and anatomical measurements of the muscle flap in dissection studies. Materials and Methods: 14 facial halves belonging to 7 cadavers were studied. With an incision made through the scalp, subcutaneous anatomical structures and temporalis muscle were revealed. Subsequently, the temporalis muscle was split and a partial-width temporalis muscle was obtained. The partial-width temporalis muscle was elevated as a flap with its periosteal extensions. It was rotated at the level of the archus zygomaticus and brought to the modiolus and morphometric measurements were made. Results: The average flap width of the partial-width temporalis muscle flap for the posterior middle and anterior flaps was measured as 25,57 mm 2.25mm, 23,14mm 2.69, 25,57mm 3,99, respectively. The average flap lengths were measured as 74,28 mm 3,53, 75,85 mm 10,98, 63,57 mm 8,74 for the posterior middle and anterior flaps, respectively. The average oblique distance of the musculus temporalis muscle flap to the modiolus point after rotation was measured as 33,57 mm 7,83, 14,71 mm 13,6, 15,85 mm 9,1 for the posterior middle and anterior flaps, respectively. No statistically significant difference was detected when comparing the structures studied in the cadaver study on the right and left sides. Conclusion: Based on the findings and results of our cadaver study, the partial-width temporalis muscle flap is a flap that can be used in modiolus reconstruction in facial palsy due to its thin and foldable structure for the posterior, middle and anterior flaps, its reliable anatomy, easy dissection and low morbidity. By adding the periosteal extensions of the temporalis muscle to the muscle dissection, muscle transfer to the modiolus becomes easier. Thus, dynamic midface reanimation can be performed with low morbidity. This cadaver study needs to be supported by clinical studies.