Çölyak hastalığı tanısı alan çocuk hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of demographic, clinical and laboratory findings of child patients diagnosed with celiac disease
- Tez No: 867995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE ÖZGÜRHAN, DR. BANU BAL ÇERMİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, malnütrisyon, glutensiz diyet, Celiac disease, malnutrition, gluten-free diet
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çölyak hastalığı (ÇH); duyarlılığı olan bireylerde gluten proteinine maruz kalma sonucu ortaya çıkan kronik, immün aracılı enteropatidir. Tüm dünyada en sık görülen malabsorpsiyon sendromlarından biridir. Hastalığın erken dönemde tanınması, nonspesifik semptomlar ile başvuran hastalarda çölyak hastalığından şüphelenilmesi ve tedaviye erken başlanması gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Bu çalışmada; çölyak hastalığı tanısı alan çocuk hastaların demografik, klinik ve laboratuar bulgularının değerlendilmesi, diyet uyumunun antropometrik ölçümlere etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Hepatoloji polikliniğine Ocak 2019- Aralık 2023 tarihleri arasında başvuran ve çölyak hastalığı tanısı almış 1-18 yaş arası 187 hasta dahil edildi. Hastaların medikal kayıtları Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) 'nden retrospektif olarak elde edildi. Hastaların demografik özellikleri, boy ve ağırlık ölçümleri, başvuru anındaki laboratuar tetkikleri ile doku transglutaminaz IgA, anti-endomisyum antikorları, endoskopik biyopsi patoloji sonuçları, Marsh sınıflamasına göre evreleri kaydedildi. Takibe gelen 127 hastanın glutensiz diyete başladıktan sonraki 1. yıl doku transglutaminaz IgA değerleri kaydedildi. Hastaların diyet uyumları 1. yıl doku transglutaminaz düzeyleri baz alınarak değerlendirildi. Diyete uyumu olan ve olmayan gruplar arasındaki 1. yıl boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ) SDS değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmadaki hastaların ortalama yaşı 9,11±3,85 yıl idi. Olguların %56,1'i (n=105) kız, %43,9'u (n=82) erkekti. Hastaların %26,2'si zayıf, %72,2'si normal ve %1,6'sı obez olarak saptandı. Olguların %69'unda (n=129) klasik ÇH, %24,1'inde (n=42) atipik ÇH, %6,9'unda (n=16) sessiz ÇH saptandı. En sık görülen tipik bulgu büyüme geriliği (%23,5) iken en sık görülen atipik semptom kabızlık idi. Gözlenen diğer semptom ve bulgular sırasıyla karın ağrısı (%19,8), kilo alamama (%16,6), ishal (%14,4), kabızlık (%10,2), boy kısalığı (%9,6) ve karın şişliği (%9,6) idi. Atipik bulguları olan Çölyak hastaları, tipik bulguları olanlara göre daha ileri yaşa sahipti. Tipik ÇH tanılı hastaların kilo ve VKİ SDS değerleri atipik ÇH olan hastalara göre daha düşük saptanırken boy SDS değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. Marsh skoru-3c olan hastaların Boy SDS'lerinin daha yüksek sıklıkla -2 SDS'den küçük olduğu saptandı. Marsh skoru-3a olan hastalarda kilo SDS'nin daha yüksek sıklıkla +2 SDS'den yüksek olduğu tespit edildi. Olguların başvuru anındaki ve 1. yıl sonundaki boy, kilo ve VKİ değerlerini karşılaştırdığımızda diyete uyum gösteren ve göstermeyen tüm hastaların diyetten bağımsız olarak 1. yıl sonundaki boy, kilo, VKİ SDS değerlerinde anlamlı bir artış olduğu görüldü. Diyete uyumu olan ve olmayan hastaların 1.yılındaki kilo ve VKİ SDS değerleri arasında ise anlamlı bir fark saptanmaz iken diyete uyumlu olan grubun 1. Yıl boy SDS değerlerinin anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışma ile ÇH'nın klinik prezantasyonunun çok çeşitlilik gösterdiğine, atipik bulguları olan veya asemptomatik ancak risk faktörü olan hastalarda ÇH taramasının önemine dikkat çekmekteyiz. Çalışmamızda glutensiz diyete uyum ile 1. yıl sonunda boy SDS değerlerinde anlamlı derecede iyileşme olduğunu saptadık. Daha uzun süreli ve geniş sayıda vakayı içeren takip çalışmaları ile önemli sonuçların elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Celiac disease (CD); is a chronic, immune-mediated enteropathy that occurs in sensitive individuals as a result of exposure to the gluten protein found in grains such as wheat, barley, and rye. It is one of the most common malabsorption syndromes all over the world. Currently, the most effective treatment is a lifelong gluten-free diet. Recognizing the disease at an early stage, suspecting celiac disease in patients presenting with nonspecific symptoms, performing further examinations, and starting treatment early are of great importance in preventing complications that may develop due to the disease. In this study; The complaints, demographic characteristics, laboratory values, anthropometric measurements, endoscopy findings, and accompanying diseases of pediatric patients diagnosed with celiac disease were examined retrospectively, and it was aimed to investigate the effect of dietary compliance on anthropometric measurements and increase the awareness of physicians in the diagnosis of celiac disease. Results: The average decimal age of the patients participating in the study was found to be 9.11±3.85 years. 56.1% (n=105) of the patients were female and 43.9% (n=82) were male. 26.2% of the patients were found to be underweight, 72.2% were normal and 1.6% were obese. Classic CD was detected in 69% (n=129) of the patients in the study, atypical CD was detected in 24.1% (n=42), and silent CD was detected in 6.9% (n=16). The most common typical symptom was growth retardation, while the most common atypical symptom was constipation. Growth failure was observed as the most common symptom in 23.5% of the patients. This was followed by abdominal pain at 19.8%, inability to gain weight at 16.6%, diarrhea at 14.4%, constipation at 10.2%, short stature at 9.6%, and abdominal distension at 9.6%. It was found that female patients complained of nausea and vomiting more frequently than male patients. Celiac patients with atypical findings were older than Celiac patients with typical findings. While the weight and BMI SDS values of patients diagnosed with CD with typical findings in the study were found to be lower than those of patients with atypical findings, no significant difference was found in height SDS values. Height SDS +2 SDS was highest in patients with Marsh score-3a. Low ferritin was highest in patients with Marsh score-3c, low folic acid in patients with Mars score-2, and high LFT in patients with Marsh score-3c, and a statistically significant difference was found compared to the other groups. When we compared the height, weight, and BMI values of the patients who were followed up for 1 year, at the time of application and at the end of the 1st year, it was seen that there was a significant increase in the height, weight and BMI SDS values at the end of the 1st year for all patients who complied with the diet and those who did not, regardless of the diet. While no significant difference was detected between the weight and BMI SDS values in the 1st year between patients who were compliant with the diet and those who were not compliant with the diet, it was observed that the 1st Year height SDS values of the group who were compliant with the diet were significantly higher than those of the group who were compliant with the diet. Conclusion: With this study, we draw attention to the fact that the clinical presentation of CD varies widely and the importance of CD screening in patients with atypical findings or asymptomatic patients with risk factors. We emphasize that the majority of patients are normal weight patients, and there are even obese patients, and the importance of clinical suspicion when diagnosing these patients. In addition, we think that in our study, there was a significant improvement in height SDS values at the end of the first year with compliance with the gluten-free diet, complications can be prevented with close follow-up, and more important results can be obtained with longer follow-up studies.