Aile hekimi asistanlarının çekirdek eğitim müfredatıdışında kalan kulak, burun, boğaz ve göz hastalıklarıdisiplinleri hakkında bilgi, tutum ve görüşleri
The knowledge, attitudes, and opinions of familymedicine clinic assistants regarding ent (ear, nose, throat) and ophthalmologydisciplines
- Tez No: 868002
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, kulak, burun, boğaz, göz, bilgi düzeyleri, Family medicine, ear, nose, throat and eye knowledge level, opinion, attitude
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş: Çalışmamızda aile hekimliği kliniği asistanlarının KBB ve göz disiplinleri konusunda bilgi, tutum ve görüşleri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı İstanbul ili eğitim ve araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan tam zamanlı ve sözleşmeli 174 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu ile kulak, burun, boğaz (KBB) ve göz hastalıkları disiplini hakkındaki bilgi, tutum ve görüşleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yarıdan fazlası göz ve kulak, burun, boğaz disiplinleri konusunda kendilerini zorunlu rotasyon olmamaları ve pratik uygulama yapma imkanı sağlanamaması nedeniyle yeterli bulmamaktaydı. Katılımcıların kulak, burun, boğaz ve göz disiplinleri hakkında likert ölçeğiyle yapılan anket kısmında en yüksek yeterlilik puanı alan 'göz hastalıklarından göze yabancı cisim kaçması, kimyasal yanıkta acil durumunu tanımlayarak ilk tedavisini yapabilmek, gerektiğinde uzmana yönlendirebilmek' ve 'allerjik rinit tanılı hastayı montelukast ihtiyacı açısından allerji ve immünoloji, KBB veya göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilmek 'maddeleriydi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda asistan hekimlerin asistanlık yılıyla ilişkili kulak, burun, boğaz ve göz hastalıkları disiplininde yeterli oldukları veya eksik olduklarını düşündükleri konular ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In this study, the knowledge, attitudes, and opinions of family medicine clinic assistants regarding ENT (Ear, Nose, Throat) and ophthalmology disciplines were evaluated. Materials and Methods: A total of 174 full-time and contracted family medicine assistants undergoing specialization training in Istanbul affiliated with the Health Sciences University participated in this study. A questionnaire prepared by the researchers was used to assess the knowledge, attitudes, and opinions regarding ear, nose, throat, and eye diseases disciplines. Results: More than half of the participants considered themselves inadequate in ENT and ophthalmology disciplines due to the lack of mandatory rotations and limited opportunities for practical application. In the questionnaire section evaluating the ear, nose, throat, and eye disciplines, the highest proficiency score was obtained for the ability to recognize and provide initial treatment for emergency situations such as foreign body entry into the eye or chemical burns, as well as the ability to refer patients with allergic rhinitis diagnosis to relevant specialists when necessary. Conclusion: The study revealed areas where assistant physicians feel adequate or inadequate in ENT and ophthalmology disciplines associated with their years of assistantship in family medicine.