Gençlerin kötülük algısı ile din anlayışları arasındaki ilişkiye sosyolojik bir yaklaşım
A sociological approach to the relationship between perception of evil and their view of religion of youth
- Tez No: 868049
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Deizm, İlahi Adalet, Kötülük Problemi, Teodise Sosyolojisi, Deism, Evil Problem, Poetic justice, Sociology of Theodicy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İnsanoğlu tarihin ilk dönemlerinden itibaren hayatı anlamlandırma konusuna kafa yormuştur. Hayatın anlamlandırılması ise büyük ölçüde inanç tasavvurları ekseninde gerçekleşmektedir. İnanç tasavvurunu etkileyen faktörler arasında yaşanılan toplum, alınan eğitim, mantık ve rasyonalite sayılabilir. Kötülük sorunu insanın hayatını anlamlandırma noktasında temel sorunlardan biridir. Kişi bu sorunu anlamlandırırken muhakkak ki aldığı eğitimden ve içinde yaşadığı toplumun yapısından etkilenmektedir. Bu araştırma ile Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneğinde okuyan üniversite öğrencilerinin, kötülük problemlerine ürettikleri çözümlere bağlı olarak din tasavvurlarında bir değişimin olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca yüksek din eğitimi alan öğrencilerin, modern dünyada karşılaştıkları kötülüklere karşı ürettikleri teodiseler ele alınmıştır. Araştırma kapsamında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine bağlı kalınarak on öğrenci ile görüşmeler yapılmıştır. Üniversite öğrencilerinin kötülük sorununa karşı sistematik çözümler üretmedikleri görülmüştür. Tanrı'ya atfettikleri sıfatlar gereği din tasavvurlarında değişimin olmadığı ve din tasavvurlarının teistik çerçevede olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings have pondered the issue of giving meaning to life since the early periods of history. Giving meaning to life largely takes place on the axis of belief concepts. Factors affecting the concept of belief include the society we live in, the education we receive, logic and rationality. The problem of evil is one of the fundamental problems in giving meaning to human life. While making sense of this problem, a person is certainly affected by the education he receives and the structure of the society he lives in. With this research, it was examined whether there was a change in the religious imagination of university students studying in the example of Erciyes University Faculty of Theology, depending on the solutions they produced to the problems of evil. In addition, theodicies produced by students receiving higher religious education against the evils they encounter in the modern world are discussed. Within the scope of the research, face-to-face interviews were held with senior students of Erciyes University Faculty of Theology. Interviews were conducted with ten students by adhering to the semi-structured interview technique. It has been observed that university students do not produce systematic solutions to the problem of evil. It has been observed that there is no change in their religious conceptions due to the attributes they attribute to God, and their religious conceptions are within the theistic framework.