İbn Haldûn'un Mukaddime adlı eseri çerçevesinde dil
Language within the framework of Ibn Haldun's work called Mukaddime
- Tez No: 868060
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: İbn Haldûn, Arap Dil bilimi, Belagat, Umran, Dil Melekesi, Ibn Khaldun, Arabic Linguistics, Rhetoric, Umran, Language Angel
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İslâm düşünce tarihinin önemli isimlerinden biri olan tarihçi, sosyolog, filozof, siyaset ve devlet adamı İbn Haldûn, el-Mukaddime adlı eseri ile tarih metodolojisi başta olmak üzere beşerî ilimlerin çoğu hakkında etkili düşünceler ortaya koymuştur. İbn Haldûn'un fikirleri üzerine çalışma yapan araştırmacılar, onun sosyoloji ve tarih alanlarındaki önemli yerine dikkat çekerken aynı zamanda bu alanlar dışındaki ilim ve sanat sahalarında da önemli bir yeri olduğunu dile getirmişlerdir. İbn Haldûn, tarih ve toplum çalışmalarının yanında dil ve edebiyat alanına da ayrı bir ihtimam göstermiş ve el-Mukaddime adlı eserinin son kısmını bu konuya ayırmıştır. Bu kısımda dil, dilin kazanılması, dil-umran ilişkisi, nahiv, belagat, beyan, edebiyat ve eleştiri konuları hakkındaki görüşlerini ortaya koymuş, özellikle dil bilim terimlerinin ve bu terimlerin kullanıldığı alanların gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışma, İbn Haldûn'un el-Mukaddime adlı eseri çerçevesinde onun dil bilim çalışmalarını, dilin tarihi ve gelişimi konusundaki bakış açısını, Arap dil bilimcilerin görüşleri ile mukayeseli olarak inceleyerek ele almayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Historian, sociologist, philosopher, politician and statesman Ibn Khaldun (808/1406 .d.), one of the important names in the history of Islamic thought, put forward influential thoughts about most of the human sciences, especially the methodology of history, with his work al-Mukaddime. Researchers working on Ibn Khaldun's ideas, while drawing attention to his important place in the fields of sociology and history, also stated that he has an important place in the fields of science and art outside these fields. In addition to his studies on history and society, Ibn Khaldun also paid special attention to language and literature and devoted the last part of his work al-Mukaddime to this subject. In this section, he presented his views on language, acquisition of language, language-umran relationship, syntax, rhetoric, declaration, literature and criticism, and made significant contributions to the development of linguistic terms and the fields in which these terms are used. This study aims to examine Ibn Khaldun's linguistic studies, his perspective on the history and development of language, in comparison with the views of Arab linguists within the framework of his work al-Mukaddime.