Etnik grupların mutfak kültürüne etkisi (Tokat ili örneği)
The effect of ethnic groups on culinary culture (Tokat province example)
  1. Tez No: 868159
  2. Yazar: SİNAN KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERTOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Geography, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat, Coğrafya, Etnik Grup, Mutfak Kültürü, Sürdürülebilirlik, Tokat, ethnic group, culinary culture, sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Anadolu birçok uygarlığın beşiği olmuştur, Anadolu topraklarında yaşayan halkların kültürel aktarımları sayesinde kültürel zenginliğe sahiptir. Kültürel aktarım olarak mutfak kültürü de uygarlıkların farklılıklarını gösteren unsurlardan bir tanesidir. Farklı toplumlar çoğunlukla birlikte yaşamışlardır. Bu birliktelik mutfak kültürlerinin birbirlerini etkilemesine ve etkileşimine yol açmıştır. Türkiye'de birçok il gibi Tokat ili merkez ilçesinde yerleşim olarak bu kültürün bünyesinde birçok etnik grubu barındırmış ve barındırmaya devam eden bir Anadolu şehridir. İç Anadolu ve Karadeniz kültürünün özelliğini taşıyan şehirde farklı etnik gruplara sahip nüfus bulunmaktadır. Farklı sebeplerle Tokat iline göçmek veya yerleştirilmek zorunda kalan etnik gruplar kendi kültürel aktarımlarını özelliklede mutfak kültürlerini yüzlerce yıldır devam ettirmektedirler. Bu kültürlerini göç ettikleri yerde var olan yöresel ürünlerle devamını sağlanmaktadırlar. Bu araştırma, mutfak kültüründe zaman içerisinde meydana gelen değişimlerin ve farklılıkların tespit edilmesi ve uzun yıllar boyunca sürdürülebilirliği adına yapılmıştır. Etnik grupların mutfak kültürleri ile Tokat'ın mutfak kültürü ile etkileşimlerinin ortaya konması araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada, Tokat ili merkez ilçesinde yaşayan grupların mutfak kültürüne etkisi hedeflenmiştir. Bu araştırmada Tokat merkez ilçesine bağlı köylerden 40 kişi ile görüşme yapılarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile sorular sorulmuş olup, etnik grupların mutfak kültürüne etkisi belirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen bilgilere göre etnik grupların, mutfak kültürlerinin tespit edilmesi ve Tokat mutfak kültürü ile etkileşimlerinin ortaya konulması hedeflenmektedir. Etnik mutfak kültürlerinin sürdürülebilirliği konusunda etnik grupların faaliyetleri ve bulgulara göre neler yapılması gerektiği araştırmanın sonucunda hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Anatolia has been the cradle of many civilizations, and has cultural richness thanks to the cultural transfers of the people living in Anatolian lands. Culinary culture, as a cultural transfer, is one of the elements that show the differences of civilizations. Different societies often lived together. This unity has led to culinary cultures influencing and interacting with each other. Like many cities in Turkey, Tokat is an Anatolian city that has hosted and continues to host many ethnic groups within this culture, as it is located in the central district. The city, which has the characteristics of Central Anatolia and Black Sea culture, has a population of different ethnic groups. Ethnic groups that had to migrate or settle in Tokat province for different reasons have continued their cultural transfer, especially their culinary culture, for hundreds of years. They continue their culture with local products available in the place they immigrated to. This research was conducted to identify the changes and differences in culinary culture over time and to ensure its sustainability for many years. Another aim of the research is to reveal the culinary cultures of ethnic groups and their interaction with Tokat's culinary culture. In this research, the impact of the groups living in the central district of Tokat province on the culinary culture was aimed. In this research, 40 people from the villages of Tokat central district were interviewed and questions were asked using the semi-structured interview technique, and the effect of ethnic groups on culinary culture was determined. According to the information obtained as a result of this research, it is aimed to determine the ethnic groups and their culinary cultures and to reveal their interaction with Tokat culinary culture. As a result of the research, it is aimed to determine the activities of ethnic groups regarding the sustainability of ethnic culinary cultures and what should be done according to the findings.