Psychoanalytical study of Life After Life by Kate Atkinson and the Sense of an Ending by Julian Barnes
Kate Atkinson'ın Life After Life ve Julian Barnes'ın the Sense of an Ending eserlerinin psikanalizi
- Tez No: 868180
- Danışmanlar: DOÇ. OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik travma, Hafıza oluşumu, Kimlik inşası, Savunma mekanizmaları, Psychological trauma, Memory formation, Identity construction, Defense mechanisms
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Psikanalitik teori kullanarak bu tez, Kate Atkinson'ın Life After Life (2013) ve Julian Barnes'ın The Sense of an Ending (2011) eserlerinde tasvir edilen travma, hafıza ve kimlik manzaralarını detaylıca inceler. Bu analizin merkezinde, bastırılmış hatıralar ve savunma mekanizmaları ile bilinçdışı zihnin kimlik oluşturmada oynadığı hayati rolün araştırılması yer alır. Sigmund Freud ve Judith Herman'ın yanı sıra, özellikle üçüncü bölüm için Carl Jung'un çerçevelerinden yararlanarak, çalışma karakterlerin geçmişlerini nasıl yönlendirdiklerini ve geçmiş travmalara yanıt olarak kimliklerini nasıl yeniden inşa ettiklerini yorumlar. Edebiyat eleştirisi ile psikanalitik sorgulamayı bir araya getirerek, bu araştırma, kimlik inşasını etkileyen psikolojik süreçler ile travmatik deneyimlerin ötesine geçme ve evrimleşme kapasitesine sahip olan insanın karmaşık etkileşimini aydınlatmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Employing psychoanalytic theory, this dissertation delves into the landscapes of trauma, memory, and identity as depicted in Kate Atkinson's Life After Life (2013) and Julian Barnes' The Sense of an Ending (2011). Central to this analysis is the exploration of repressed memories and defense mechanisms, alongside the unconscious mind's pivotal role in forming identity. Drawing from the frameworks of Sigmund Freud and Judith Herman, as well as Carl Jung, especially for the third chapter, the study interprets how characters navigate their histories and reconstruct their identities in response to past traumas. By interweaving literary criticism with psychoanalytic inquiry, this research aims to illuminate the complex interplay between psychological processes influencing identity construction and the human capacity to endure and evolve beyond traumatic experiences.