Sağlıklı bireylerin ekokardiyografik ölçümlerinin dağılımı
Echocardiographic measurements in healthy subjects
- Tez No: 86823
- Danışmanlar: PROF.DR. ESMERAY ACARTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı bireyler, ekokardiyografi, Healthy population, echocardiography VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Sağlıklı Bireylerin Ekokardiyografık Ölçümlerinin Dağılımı Çalışmamızın amacı, sağlıklı bireylerin M-Mod, iki-boyutlu ve Doppler ekokardiyografık incelemelerinin yapılması, ortalama değerlerinin ve dağılımının bulunması ve bunlarla yaş, cins, vücut-yüzey alanı (VYA), kalp atım hızı (KAH) ve bel-kalça oranının (BKO) ilişkisinin bulunmasıdır. Bu amaçla çalışmaya 18-66 yaşlan arası (ortalama 36.9±11.9), klinik olarak kalp hastalığı olmayan, normotansif 253 kadın, 250 erkek (toplam 503) gönüllü alındı. M-Mod ve iki-boyutlu ekokardiyografî ölçümleri Amerikan Ekokardiyografi Cemiyetinin önerilerine göre yapıldı. İstatistiksel yöntem olarak student's t testi ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular her iki cins için ayrı ayrı ve birlikte ortalama ± standart sapma ve dağılım olarak ekler bölümünde verildi. Erkeklerde genellikle ekokardiyografık ölçümler kadınlara göre daha büyük olarak tesbit edildi. M- Mod ve iki-boyutlu ekokardiyografi bulgularıyla yaş, VYA ve BKO arasında ilişki bulundu. Sol ventrikül diyastolik fonksiyon parametrelerinden mitral erken diyastolik zirve akım hızı (mitral E) ve izovolümetrik gevşeme zamanı (İVGZ) en çok BKO 'dan, mitral geç diyastolik zirve akım hızı (mitral A), E/A oranı ve mitral akım deselerasyon zamanının (DtMA) ise en çok yaştan etkilendiği bulundu. Sağ ventrikül diyastolik fonksiyon parametrelerinden triküspid E ve A, E/A ve triküspid deselerasyon zamanının (DtTA) en çok yaşdan etkilendiği saptandı. Sonuç olarak, doğru bir ekokardiyografik yorum yapılabilmesi için cinsiyet, BKO, KAH, VYA ve yaşın dikkate alınması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Echocardiographic Measurements in Healthy Subjects The aim of this study was to determine M-Mode, two-dimensional and Doppler echocardiography measurements in healthy individuals and investigate the relation between these findings and age, sex, body surface area (BSA), Waist/Hip ratio (W/H), heart rate. Five hundred and three volunteers (253 women and 250 men) aged 18-66 years (mean 36.9±11.9) who were normotensive, free of clinically apparent heart disease and were included in the study. M-Mode and 2-D echocardiographic measurements were performed according to criteria recommended by American Society of Echocardiography. Student's t test and correlation analysis were used as statistical methods. Data were given mean i.standart deviation and ranges for men, women and both gender in appendix.The mean echocardiographic values generally were higher in man than in women. There were correlations between M-Mode and 2-D echocardiographic measurements and age, BSA, (W/H). Mitral peak E- wave velocity and isovolumetric relaxation time as left vetricular diastolic function indices mostly correlated with (W/H). Age was found to be most important factor affecting mitral peak A-wave velocity, mitral flow deceleration time, E/A ratio. Tricuspid peak E and A -wave velocity, tricuspid flow deceleration time as parameters or right ventricular diastolic function were mostly affected by age. In conclusion, in order to make an echocardiographic interpretation BSA, (W/H), age, gender, heart rate should be taken in to consideration.