Erişkin türkiye vatandaşı ve suriyeli sığınmacı-göçmen populasyonu arasında internal juguler ven çapı farklılığının araştırılması
Investigation of internal jugular vein diameter differences between adult turkish citizens and syrian refugee-migrant population
- Tez No: 868237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM OKŞAN ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İnternal juguler ven, ırksal farklılık, çap, valsalva, pozisyon, Internal jugular vein, racial difference, diameter, valsalva, position
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş ve Amaç: İnternal juguler venin, santral venöz yaklaşımlarda kanülasyonda kullanılması ve servikal lenf nodlarının diseksiyonu sırasında baş ve boyun bölgesinde önemli bir anatomik landmark olması nedeniyle anatomik detaylarının bilinmesi önemlidir. İnternal juguler ven çaplarının ırksal farklılığa, yaşa, cinsiyete, istirahat haline, valsalva manevrasına, tarafa (sağ-sol) göre değişip değişmediğini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Eylül 2022 ve Eylül 2023 tarihleri arasında SBÜ Adana Tıp Fakültesi, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine boyunda kitle şikayeti olmayıp başvuran 156 (80 Türkiye vatandaşı ve 76 Suriyeli Sığınmacı-Göçmen) hastayı kapsamaktadır. Çalışma kapsamında hastaların internal juguler ven çapı ultrasonografi yardımıyla ölçüldü. Ölçümler krikoid kıkırdak seviyesinden, 7 MHz lineer transdüser kullanılarak hasta sırtüstü pozisyonda ve 30° ters yöne bakarken ultrasonografi ile ölçüldü. İnternal juguler venlerin maksimum enine (Transvers) ve boyuna (Anterior-Posterior) çapları, hasta istirahat halindeyken ve valsalva manevrası sırasında her iki tarafta ölçüldü. Irksal farklılığa, yaşa, cinsiyete, istirahat haline, valsalva manevrasına, tarafa göre değişip değişmediği incelendi. Bulgular: 156 hastanın (86 kadın, 70 erkek) yaş ortalaması Suriyeli Sığınmacı-Göçmen grubunda (34,59±13,51), Türkiye vatandaşı grubunda (47,85±15,02) idi. Suriyeli Sığınmacı-Göçmen grubunda yaş ortalaması, Türkiye vatandaşı grubuna göre belirgin şekilde daha düşük saptandı. Cinsiyet dağılımında kadın ve erkek oranları anlamlı bir farklılık göstermedi. Cinsiyetin İJV çapına etkisi gözlenmezken, artan yaş ile birlikte (50 yaş üzeri) İJV çapının arttığı ayrıca sağ İJV çapının sola göre daha geniş olduğu gözlendi. Ölçülen tüm parametrelerde Türkiye vatandaşı grubunun ortalama İJV çap değerleri Suriyeli Sığınmacı-Göçmen grubundan daha büyük bulunurken ölçülen sekiz parametrenin dördü (sol istirahat halindeki ve valsalvalı anterior-posterior İJV çapı, sağ ve sol valsalvalı transvers İJV çapı ölçümlerindeki değerler) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, İJV çapının Türkiye vatandaşı ve Suriyeli Göçmen-Sığınmacı populasyonda nasıl değiştiğini göstermesi açısından önemlidir. İJV çapı, santral venöz basınç ölçümü, santral venöz kateter yerleştirme ve baş-boyun cerrahisi gibi klinik uygulamalarda önemli bir parametredir. Çalışmamız ırksal farklılık, yaş, cinsiyet, pozisyon ve tarafın internal juguler ven çapına etkisini değerlendirmektedir. Literatürdeki önceki çalışmalarda internal juguler ven çapının ırksal karşılaştırılması mevcut değildir. Bu nedenle, İJV çapının ultrasonografi ile doğru şekilde ölçülmesi, potansiyel girişimsel ve cerrahi riskleri azaltılabilmesi bağlamında önemlidir ve bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: The internal jugular vein is an important anatomical landmark in the head and neck region for cannulation in central venous approaches and during dissection of cervical lymph nodes. We aimed to investigate whether the diameter of the internal jugular vein varies according to racial difference, age, gender, resting state, valsalva maneuver and side. Materials and Methods: This study included 156 patients (80 Turkish citizens and 76 asylum-seekers-immigrants) who were admitted to Adana City Training and Research Hospital Otorhinolaryngology Outpatient Clinic between September 2022 and September 2023 without complaints of a mass in the neck. Within the scope of the study, the diameter of the internal jugular vein was measured by ultrasonography. Measurements were made at the level of the cricoid cartilage using a 7 MHz linear transducer with the patient in the supine position and facing 30° in the opposite direction. The maximum transverse and longitudinal (anterior-posterior) diameters of the internal jugular veins were measured on both sides while the patient was at rest and during the valsalva maneuver, and it was examined whether they varied according to racial difference, age, gender, resting state, valsalva maneuver and side. Results: The mean age of 156 patients (86 females, 70 males) was 34.59±13.51 years in the Syrian refugee-immigrant group and 47.85±15.02 years in the Turkish citizen group. The mean age was significantly lower in the Syrian refugee-immigrant group than in the Turkish citizen group. There was no significant difference in the gender distribution between males and females. While no effect of gender on IJV diameter was observed, it was observed that IJV diameter increased with increasing age (over 50 years) and right IJV diameter was wider than left IJV diameter. In all measured parameters, the mean IJV diameter values of the Turkish citizen group were larger than those of the Syrian refugee-immigrant group. Four of the eight measured parameters (left resting and valsalva anterior-posterior IJV diameter, right and left valsalva transverse IJV diameter) were statistically significant. Conclusion: This study is important in terms of showing how IJV diameter varies in Turkish and Syrian refugee-immigrant populations. IJV diameter is an important parameter in clinical applications such as central venous pressure measurement, central venous catheter placement and head and neck surgery. Our study evaluates the effect of racial differences, position, gender, side (right-left) and age on internal jugular vein diameter. In previous studies in the literature, racial comparison of internal jugular vein diameter is not available. Therefore, accurate measurement of IJV diameter by ultrasonography is important to reduce potential interventional and surgical risks and is the focus of this study.