The relationship between university students' use of social media, psychological well-being, and self-esteem
Üniversite öğrencilerinin, sosyal medya kullanımı ile psikolojik iyi oluşu ve benlik saygısı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 868245
  2. Yazar: ECE ÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Psikolojik İyi Oluş, Benlik Saygısı, Üniversite Öğrencileri, Social Media Usage, Psychological Well-Being, Self-Esteem, University Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı ile psikolojik iyi oluşu ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ayrıca sosyal medya kullanımı, psikolojik iyi oluş ve öz saygının demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, günlük sosyal medya kullanma süresi ve en sık kullanılan sosyal medya platformları) göre farklılık gösterip göstermediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmış ve kolaylıkla bulunabileni örnekleme ile vakıf ve devlet üniversitelerinde okuyan 310 lisans öğrencisinden (171 kadın, 139 erkek) veriler toplanmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, Sosyal Medya Davranışlar Ölçeği (Dikbaş Torun, 2019), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (Telef, 2013), Arıcak Benlik Saygısı Ölçeği (Arıcak, 1999) ile toplanmıştır. Cinsiyet gibi iki bağımsız grubu karşılaştırmak için Bağımsız Örneklem T Testi, üç veya daha fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi, (ANOVA) gruplar arası farklılıkları daha detaylı incelemek için Tukey Post-Hoc testi ve son olarak ölçek alt boyutları arasındaki ilişkileri değerlendirmek için de Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sosyal medya kullanımının alt boyutları arasında ve bu boyutlar ile üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında güçlü ve tutarlı ilişkilerin var olduğu bulunmuştur. Özellikle, sosyal medya üzerindeki tüketim, oluşturma ve paylaşma davranışlarının birbiriyle ilişki içerisinde olduğu ve bu etkileşimlerin üniversite öğrencilerin genel psikolojik iyi oluş düzeyleri ile bağlantılı olabileceği gösterir. Benlik değeri ve özgüven arasındaki yüksek korelasyon, bu iki kavramın öğrencilerin kendilerine olan bakışlarıyla yakından ilişkili olduğunu, depresif duygulanımın ise bu pozitif öz-imajla ters orantılı olduğunu belirtir. Başarma ve üretkenlik, psikolojik iyi oluş düzeyleri ile güçlü ilişkiler sergileyerek, üniversite öğrencilerinin kendilerini nasıl gördüklerinin ve hissettiklerinin başarılı ve üretken olma eğilimleri üzerinde önemli etkileri olabileceğini gösterir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between university students' use of social media, psychological well-being, and self-esteem. This study also aims to examine whether use of social media, psychological well-being, and self-esteem differs from according to demographic variables (gender, age, daily duration of social media usage, and the social media platforms they most frequently use). The study employed a correlational survey method and collected data from 310 undergraduate students (Nfemales= 171, Nmales=139) attending foundation and state universities through convenient sampling. Research data were collected using a Demographic Information Form, Social Media Behaviors Scale (Dikbaş Torun, 2019), Psychological Well-Being Scale (Telef, 2013), and Arıcak Self-Esteem Scale (Arıcak, 1999). Independent T-test was employed to compare two independent groups like gender, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for comparing three or more independent groups, Tukey post-hoc test was utilized for further examining group differences, and finally, Pearson Correlation Analysis was conducted to assess the relationships between the variables. According to the research findings, strong and consistent relationships were found among the sub-dimensions of social media usage and the levels of psychological well-being among university students. Particularly, it was indicated that consumption, creation, and sharing behaviors on social media were interrelated and these interactions might be associated with the overall psychological well-being levels of university students. The high correlation between self-worth and confidence suggests that these two concepts are closely related to students' self-perceptions, while depressive affect is inversely proportional to this positive self-image. Achievement and productivity, by demonstrating strong relationships with levels of psychological well-being, indicate that how university students perceive and feel about themselves could have significant effects on their tendencies to be successful and productive.