Kuşçu-Akbulak Havzası'nın (Muradiye-Van) yapısal jeolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the structural properties of the Kuşçu-Akbulak Basin (Muradiye-Van)
- Tez No: 868380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Kuşçu-Akbulak Havzası, Paleogerilim analizi, Yapısal jeoloji, Van, Eastern Anatolia, Kuşçu-Akbulak Basin, Paleostress analysis, Structural geology, Van
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Arabistan ve Avrasya levhaları arasında meydana gelen yakınsama ve sonrasında Bitlis Zagros Kenet Kuşağı boyunca gerçekleşen kıta-kıta çarpışması Doğu Anadolu Platosu'nu oluşturmuştur. Çarpışma zonunun kuzeyinde bulunan ve ilk olarak bu çalışma ile isimlendirilen Kuşçu-Akbulak Havzası, bu sıkışmaya bağlı olarak Kuvaterner'de oluşmuştur. Bu tez çalışması, Van'ın Muradiye ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yaklaşık 200 km2 alana sahip, Kuşçu-Akbulak Havzası'nın yapısal jeolojik özelliklerinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Kuşçu-Akbulak Havzası, Paleozoyik-Miyosen zaman aralığında meydana gelmiş şistler, kireçtaşları, ofiyolitik kayaçlar ve türbiditlerden oluşan bir temel üzerinde bulunmaktadır. Yapılan jeolojik çalışmalar, havzanın KD-GB gidişli sol yanal doğrultu atımlı faylar (Kuşçu ve Çakmak) tarafından oluşturulduğunu göstermektedir. Bölgede bu faylarla birlikte, yaklaşık D-B gidişli bindirme/ters faylar da bulunmaktadır. Havzada ölçülen fay düzlemlerinin paleogerilim analizleri, bölgedeki tüm fayların KKB-GGD doğrultulu bir sıkışma rejimi ürünü olduğunu göstermektedir. Mevcut deprem kayıtları ve odak mekanizması çözümleri, havzadaki doğrultu atımlı faylar ile ters fayların birlikte çalıştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The convergence between the Arabian and Eurasian plates and the subsequent continent-continent collision along the Bitlis Zagros Suture Zone formed the Eastern Anatolian Plateau. The Kuşçu-Akbulak Basin, located in the north of the collision zone and named for the first time in this study, was formed in the Quaternary due to this compression. This study was carried out to reveal the geological characteristics of the Kuşçu-Akbulak Basin, which has an area of approximately 200 km2, located within the borders of Muradiye district of Van. Kuşçu-Akbulak Basin is located on a basement consisting of schists, limestones, ophiolitic rocks and turbidites formed in the Paleozoic-Miocene period. Geological studies indicate that the basin was formed by NE-SW trending sinistral strike-slip faults (Kuşçu and Çakmak). Along with these, approximately E-W trending thrust/reverse faults are also observed in the region. Paleostress analysis of the fault planes, measured in the basin, show that all faults in the region are the product of a compressional regime in the NNW-SSE direction. Current earthquake records and focal mechanism solutions indicate that strike-slip faults and reverse faults in the basin work together.