Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan arasındaki dış ticaret etkinliğinin incelenmesi
Investigation of foreign trade efficiency between Turkey, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Uzbekistan
  1. Tez No: 868575
  2. Yazar: ELGİZ İSMAYILOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, İthalat, İhracat, Türkiye Ekonomisi, Azerbaycan Ekonomisi, Kazakistan Ekonomisi, Kırgızistan Ekonomisi, Özbekistan Ekonomisi, Yatırımlar, Pandemi, Foreign Trade, Import, Export, Turkish Economy, Azerbaijan Economy, Kazakhstan Economy, Kyrgyzstan Economy, Uzbekistan Economy, Investments, Pandemic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkelerin var oldukları zamandan itibaren ekonomi en önemli amaçları olmuştur. Ekonomide yaşanan bir aksaklık, çok güçlü devletlerin bile sonunu getirmiştir. Bu hususta iki kardeş ülke olan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan' ın makro ekonomik göstergeleri incelenmiştir. Özellikle bu göstergeler zaman dilimi içerisinde verilerek, negatif veya pozitif eğilimlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada iki ülkenin dış ticaret etkinliğinin tespiti için Veri Zarflama Analizinden yararlanılmış, Excel Solder programından gerekli işlemler yapılmıştır. İki ülkenin birbirlerinin ekonomisi için önemin yadsınamaz bir gerçek olduğu analizlerle de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The economy has been the most important goal of the countries since their existence. A disruption in the economy has brought the end of even very powerful states. In this regard, the macroeconomic indicators of two sister countries, Turkey, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Uzbekistan, were examined. In particular, these indicators are given within the time frame, it is aimed to detect negative or positive trends. In the study, Data Envelopment Analysis was used to determine the foreign trade efficiency of the two countries, and necessary operations were made from the Excel Solder program. The importance of the two countries for each other's economy is an undeniable fact, which has also been demonstrated through analyzes.