Yatırım araçlarının fiyatlarının enerji değişiminin faz düzlemleri aracılığıyla incelenmesi
Examining the energy change in investment instrument prices through phase planes
  1. Tez No: 868597
  2. Yazar: BURAK BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSTEM KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Faz Düzlemi, Fonksiyonel Veri Analizi, Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji, Döviz Kurları, Bist-100 Endeksi, Kripto Paralar, Phase Plane, Functional Data Analysis, Kinetic Energy, Potential Energy, Exchange Rates, BIST-100, Cryptocurrencies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veri Yönetimi ve Analizi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada uzun yıllardır çalışılan yatırım araçlarının farklı ekonomik dönemlerde bir değişim gösterip göstermediği araştırmaya odaklanılmıştır. Birçok araştırmaya konu olmasının yanında ülkemizde son yıllardaki enflasyonun etkisiyle birlikte insanların paralarının değer kaybını en aza indirmek veya değer kazanmasını sağlamak için yatırım yapma eğilimi ile birlikte yatırım araçları daha önemli bir konu haline gelmiştir. Bu sebeplerle yatırım araçlarından hangisinin daha hareketli olduğu bir başka deyişle enerji değişiminin fazla olduğu veya daha hareketsiz yani enerji değişiminin daha az olduğunu incelemek için fonksiyonel veri analizinde kullanılan faz düzlemleri aracılığıyla incelenmesi tercih edilmiştir. Yatırım araçları olarak dolar, euro, altın, gümüş BİST-100 endeksi ve 10 adet kripto para alınmıştır. Dönem olarak ise pandemi sürecinin önemli etkisi de düşünülerek 2020-2023 yılları baz alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on investigating how investment instruments, which have been studied by researchers and academics for many years, have changed in recent years. In addition to being the subject of numerous studies, the tendency of people to invest in order to minimize the loss of the value of money or increase the value of their money, especially in recent years due to the impact of inflation in our country, has become a more significant issue. For these reasons, it is preferred to examine which investment instrument is more dynamic, in other words, which has more energy change or is more static, i.e., has less energy change, through phase planes used in functional data analysis. The selected investment instruments include the dollar, euro, gold, silver BIST-100 index and 10 cryptocurrencies. The period considered is from 2020 to 2023, taking into account the significant impact of the pandemic process.