Düzenli olarak fitness salonlarını kullanan bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the nutritional knowledge levels of individuals who regularly use fitness centers
  1. Tez No: 868631
  2. Yazar: MERAL CANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. HAYDAR ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Sporcu Beslenmesi, Beslenme bilgi Düzeyi, Beslenme Bilgisi, Fitness, Athlete Nutrition, Nutritional Knowledge
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Düzenli egzersiz ve doğru beslenme sağlıklı yaşamın iki önemli bileşenidir. Egzersiz yapan kişilerin artan sıvı kaybı ve enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve performanslarını arttırabilmeleri için doğru beslenme bilincine sahip olmaları gerekir. Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde en az üç ay süre ile fitness salonlarını kullanan bireylerin beslenme bilgi düzeylerinin ölçülmesidir. Bu çalışma 145 kadın 160 erkek toplam 305 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sırasında demografik bilgilerin alındığı kişisel bilgi formu ve Spocu Beslenmesi Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların 'Sporcu Beslenmesi Bilgi Ölçeği' ifadelerine verdiği yanıtların ortalaması 34,03 olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet durumu, medeni durumu, yaşları ve antreman süreleri ile Sporcu Beslenmesi Bilgi anlamlı olarak farklılaşmamadığı görülmüştür. Lisans mezunu katılımcıların zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (35.68) ortalamasının lise mezunu katılımcıların zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (32.64) ortalamasından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Lisans mezunu olan katılımcıların alt boyut zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (28.41) ortalamasının lisansüstü mezunu olan katılımcıların zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (21.88) ortalamasından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Geliri 10001 ₺'den fazla olan katılımcıların alt boyut zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (27.35) ortalamasının Geliri 9000 ₺'den az olan katılımcıların zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (21.88) ortalamasından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bireysel sporlar yapan katılımcıların alt boyut zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (27.59) ortalamasının grup sporu yapan katılımcıların alt boyut zayıf Sporcu Beslenmesi bilgi düzeyi (21.05) ortalamasından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sporcuların zayıf beslenme bilgi düzeyine sahip olmaları beslenme ihtiyaçlarını gerektiği şekilde karşılamamaları ve performanslarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Egzersiz yapan kişilerin performanslarının ve sağlık durumlarının en üst düzeye çıkartılabilmesi için sporcu beslenmesi konusunda uzman diyetisyenlerden eğitim almaları yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Regular exercise and proper nutrition are two important components of a healthy life. People who exercise should be aware of proper nutrition in order to meet their increased fluid loss and energy needs and to increase their performance. This study aimed to measure the nutritional knowledge level of individuals who use fitness centers for at least three months in Istanbul. This study was conducted with 305 volunteer participants, 145 women, and 160 men. During the study, a personal information form including demographic information and the Sports Nutrition Knowledge Scale were used. The average of the participants' responses to the statements of the 'Sports Nutrition Knowledge Scale' was found to be 34.03. It was seen that gender status, marital status, age and training duration did not differ significantly from Sports Nutrition Knowledge. It was determined that the mean level of poor Sports Nutrition knowledge (35.68) of the participants with bachelor's degrees was higher than the mean level of poor Sports Nutrition knowledge (32.64) of the participants with high school degrees. Not only that, but it was determined that the mean level of knowledge of the sub-dimension of poor athlete nutrition of the participants with bachelor's degrees (28.41) was higher than the mean level of knowledge of poor athlete nutrition of the participants with postgraduate degrees (21.88). It was determined that the mean level of sub-dimensional poor athlete nutrition knowledge (27.35) of the participants whose income was more than 10001 ₺ was higher than the mean level of poor athlete nutrition knowledge (21.88) of the participants whose income was less than 9000 ₺. It was determined that the mean of the sub-dimension poor athlete nutrition knowledge level (27.59) of the participants practicing individual sports was higher than the mean of the sub-dimension poor athlete nutrition knowledge level (21.05) of the participants practicing group sports. The fact that athletes have poor nutritional knowledge may cause them not to meet their nutritional needs properly and their performance may be negatively affected. In order to maximize the performance and health status of exercisers, it may be useful for them to receive training from dietitians specializing in sports nutrition.