Travma sonrası stres bozukluğunda uyku değişkenleri ve adrenerjik sistem
- Tez No: 86875
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), uyku, noradrenerjik, kalp ritmi, Posttraumatic stress disorder (PTSD), sleep, noradrenergic, heart rate 76
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Artmış uyarılmışlık semptomları ve buna ait klinik/ laboratuvar bulguları, travma sonrası stres bozukluğunda noradrenerjik sistem sorumlu tutulur. Ayrıca noradrenerjik sistem uykuda uyarılmışlığı düzenlemede rolü olduğu kabul edilir. Kronik TSSB olgularında uykuyla beraber idrarla atılan noradrenalin düzeyi değerlendirmek ve hasta ve kontrol grubu arasında uyku dönemlerine göre kalp ritmindeki farkın araştırılması amaçlanmıştır. İlaç ve madde alımı kısıtlanan ve SCID ile TSSB tanısı konan 25 olgu iki gece uyku çalışmasına alınmıştır. Uyku kaydıyla beraber olgular 24 saatlik idrarlarını 8'er saatlik ayrı kaplarda toplamışlardır. İdrar örnekleri gündüz; (08:00-16:00, 16:00- 24:00) ve gece (24:00-08:00) idrarlarında noradrenalin ölçümleri yapılmıştır. TSSB ve kontrol grubundan, 7 olgudaki elektrokardiyogram kayıtları bilgisayar üzerinde bir program ile uyku dönemlerinde incelenmiştir. Toplanan veriler gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Olgularda; uyku indeksinde azalma, uyku latensinde artma, REM latesinde azalma, uyanıklık sayısında artma, toplam uyku süresinde azalma ve dönem 4 sıklığında azalma kontrol grubuna göre anlamlı bulunmuştur. Gece ve gündüz idrar noradrenalin düzeyleri ile bir bağıntı bulunmamıştır. Uykudaki bulgular, kronik TSSB olgularında, fizyolojik aktivitenin gece de azalmadığını göstermektedir. Noradrenerjik ölçümler için uyku değişkenleri ile arasında ilişkiyi araştırmada kısıtlayan faktörlerin rolünü kaldırmak için, özgün ve yeni yöntemlere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Prominent heightened arousal symptoms and their clinical/laboratory findings implicate the noradrergic system in posttraumatic stress disorders. Noradrenergic system have a role in regulating arousal levels during sleep. Therefore, PTSD patients were evaluated noradrenergic production via urinary excretion in relation to sleep /wake and examined heart rate differences between patients and controls in their sleep stages. 25 PTSD subjects diagnosed with SCID-I had overnight sleep studies under medication and subtance free conditions. In association with sleep recording, subjects saved their urine for 24 hours in three 8- hour collection in order to obtain“daytime”(08:00 AM to 04:00 PM, 04:00 PM to MN) and“nocturnal”(MN to 08:00 AM) noradrenaline measures. Among PTSD and control subjects, the examined 7 subject's electrocardiogram records were reexamined in sleep stages by utilizing computer-assisted program. Collected data were compared between groups. PTSD patients had decreased sleep efficiency, decreased total sleep time, reduced stages 4 sleep, decreased REM latency, increased sleep latency and waking during sleep in comparison to the control subjects. There were not any significant differences between nocturnal and daytime noradrenergic measures or any correlation with sleep measures in PTSD subjects. Heart rate in sleep stages were significantly elevated İn PTSD subjects and there were not any difference between stages. The sleep findings suggest that there were a nondiminished physiologic activity at night in chronic PTSD. For noradrenergic measures, we need spesific and new method to evaluated correlation between sleep and noradrenergic production to eliminated any factors.