İzmir ili Bornova ilçesi zeminlerinin statik ve dinamik zemin parametreleri anlamında geoteknik karakterizasyonu ve mikrobölgelemesi
Geotechnical characterisation and microzonation of soils in Bornova district of İzmir in terms of static and dynamic parameters
- Tez No: 868794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEVRİM ŞÜFA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin sondajı, Alüvyon, Bornova ovası, Ground drilling, Alluvium, Bornova plain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İzmir, Bornova Ovası morfolojik olarak İzmir körfezinin doğuya uzantı şeklinde olan doğu-batı doğrultulu tektonik bir çukurluk içinde oluşmuştur. Bu çukurluk Pliosen'den beri karasal sedimanlarla doludur. Holosen'deki son deniz seviyesi değişiklikleri, ovanın bugünkü görünümünü etkilemiştir. Bu çalışmada Bornova Ovası'nın paleocoğrafya gelişimini izlemek ve alüvyon stratigrafisini belirlemek amacıyla ova tabanında yapılan zemin sondajlarından elde edilen sonuçlara göre paleontolojik veriler ile birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ovanın Alüvyon kesiminde yapılan zemin sondajlarına göre alüvyon stratigrafisi üç ana birimden oluşmaktadır. Bunlar Holosen öncesi karasal dolgular, Holosen denizel sedimanlar ve güncel flüvyal sedimanlardır. Bornova Ovası'nda yapılan araştırmalar, Orta Holosen'in denizin bugünkü kıyı çizgisinden 1,5 km kadar içeriye kaydığını göstermiştir. Bu çalışma kapsamında; İzmir ili, Bornova ilçesindeki Alüvyon zemininin statik ve dinamik zemin parametreleri anlamında yapılan sondaj çalışmaları incelenmiş olup, sondaj sırasında arazi deneyi olarak yapılan Spt deneyi ve Spt deneyinde alınan numuneler ve sondaj çalışması sırasında belirlenen yer altı suyunun belirlenmesi sonucunda elimizdeki verilere göre Vs Korelasyonu ve Kayma dalgası korelasyonları yapılıp, zemindeki efektif parametreler ve toplam parametreler ışığında grafikler elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
Bornova Plain, İzmir, was morphologically formed within an east-west tectonic depression that is an extension of İzmir Bay to the east. This depression has been filled with terrestrial sediments since the Pliocene. The last sea level changes in the Holocene have affected the present-day appearance of the plain. In this study, in order to monitor the paleogeographic development of the Bornova Plain and to determine the alluvial stratigraphy, the results obtained from ground drillings carried out on the bottom of the plain were evaluated together with paleontological data. According to the ground drillings carried out in the alluvial section of the plain, the alluvial stratigraphy consists of three main units. These are pre-Holocene terrestrial fills, Holocene marine sediments and recent fluvial sediments. Research conducted in the Bornova Plain has shown that the Middle Holocene sea shifted about 1.5 km inland from the present shoreline. Within the scope of this study; Drilling studies carried out in terms of static and dynamic ground parameters of the alluvial ground in Bornova district of Izmir province were examined, and as a result of the Spt test conducted as a field test during drilling and the samples taken in the Spt test and the determination of the groundwater determined during the drilling work, Vs Correlation and Shear wave correlations were made according to the data we have, and graphs were obtained in the light of the effective parameters and total parameters in the ground.