Erkek ı̇nfertı̇lı̇tesı̇nde koenzı̇m Q10'un hormonal etkı̇lerı̇ ve semen motı̇lı̇tesı̇ üzerı̇ne bı̇r çalışma
Co-enzyme Q10 in male infertility with a study of hormonal effects and semen motility
- Tez No: 868900
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ADEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Co Q10, Male fertility, Fertility hormones, Antioxidation, Sperm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dünya genelinde birçok birey kısırlık ile mücadele etmektedir. Özellikle evli bireyler için en zor konu olup psikiyatrik sorunlara yol açabilmektedir. Q10, diğer antioksidanların korunmasına yardımcı olan, doğal olarak oluşan bir oksidandır. Q10 düzeyleri bireyler arasında farklılık gösterebilir. Sperm hareketliliği modellerini iyileştirmek için kritik öneme sahiptir. Q10'un terapötik etkisi nedeniyle, antolojik bozukluklar nedeniyle kısırlık sorunları yaşayan bazı erkekler bu sorunları çözebilir. Erkeklerin seminal sıvılarında daha az Q-10 bulunduğundan, sperm daha yavaş hareket eder. Bir dizi çalışma, Q10'daki artışın doğal olarak sperm hareketliliğini artırdığını göstermiştir. Irak'ın Thi Qar kenti, ileriye dönük randomize plasebo kontrollü bir çalışmaya ev sahipliği yapmıştır. Çalışmada Q10 uygulamak için doksan dokuz infertil erkek katılımcı kullanılmıştır. Bu çalışma, Q10 enziminin sperm hareketliliğini, morfolojisini ve konsantrasyonunu artırabileceğini göstermektedir. Çalışma, erkeklerin tedavi için Q10 enzimi kullanmaya olan ilgisinin yaşla birlikte azaldığını göstermiştir. Eğitim seviyesinin bu grubun hastalık algısını ve Q-10 tedavi planına ikna olma düzeylerini önemli ölçüde etkilediğine inanılmaktadır. Araştırma bulguları, hastaların dozaj, PH ve semen hacminin kontrol grubundan daha düşük olduğunu, ancak Pus hücrelerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum, koenzim Q10 miktarının artırılmasının infertil erkeklerin kapasitesini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir. Ayrıca, bulgular hasta gruplarında Q En 10 ile viskozite arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Teorik yönün çalışmaya uygulanmasıyla QE10'un etkinliği doğrulanmıştır. Ayrıca, MOE programı aracılığıyla erkek kısırlığı için besin takviyesi olarak sağlanan tıbbi bir bileşikle (L-karnitin) karşılaştırdık. Bileşiğin LH hormonu ile bağlanma enerjisine baktığımızda sonuçlar olumlu olmuş ve bileşik - 10.223 enerji değerine sahip olduğu görülmüştür. Erkek kısırlığı tedavisi için diyet ve ilaca tamamlayıcı olarak kullanımı daha zorlayıcı ve destekleyicidir. ANAHTAR KELİMELER: Co Q10, Erkek doğurganlığı, Doğurganlık hormonları, Antioksidasyon, Sperm
Özet (Çeviri)
Many individuals throughout the world struggle with infertility. It is the most difficult issue, especially for married individuals, and may lead to psychiatric problems. Q10 is a naturally occurring oxidant that helps preserve other antioxidants. Q10 levels differ across individuals. It is critical for improving sperm motility patterns. Because of Q10's therapeutic impact, some men who are experiencing infertility problems due to anthological disorders may be able to resolve these issues. Because men have less Q-10 in their seminal fluid, sperm move more slowly. A number of studies have shown that a rise in Q10 naturally improves sperm motility. The Iraqi city of Thi Qar hosted the prospective randomized placebo-controlled trial. The trial used ninety-nine male infertile participants to administer Q10. This work suggests that the enzyme Q10 can enhance sperm motility, morphology, and concentration. The chart showed that men's interest in using enzyme Q10 for therapy decreased with age. It is believed that the degree of education significantly influences this group's perception of the illness and their level of persuasion towards the Q-10 treatment plan. The research findings revealed that the patients' dosages, PH, and semen volume were lower than those of the control group, but Pus cells were higher. This suggests that increasing the amount of coenzyme Q10 may significantly improve infertile men's capacity. Additionally, the findings demonstrated a significant correlation between Q En 10 and viscosity in the patient groups. We applied the theoretical aspect to our work and verified the efficacy of QE10. We also compared it with a medicinal compound (L-carnitine) provided as a nutritional supplement for male infertility through the MOE program. The results were positive when we looked at the energy of the compound's binding with the hormone LH, with the compound having an energy value of -10.223. Its use as a complement to diet and medicine for male infertility treatment is more compelling and supportive.