İzmit havzasının batı kesiminin mühendislik jeolojisi
Engineering geology of west section of İzmit basin
  1. Tez No: 868956
  2. Yazar: EMRE CANKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, İzmit Havzası, Mühendislik Jeolojisi, SPT-N30, Zemin Sınıflaması, CBS, Izmit Basin, Engineering Geology, SPT-N30, Soil Classification
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışması, Kocaeli ili İzmit ilçesinin kıyı kesimi ve İzmit Havzası'nın Sapanca Gölü'ne doğru uzanan Kullar ve Köseköy yerleşim alanını kapsamaktadır. İnceleme alanında genel jeoloji ve tektonik konum açısından ikiye ayrılır. Bunlar, kuzey tektonik birlik ve güney tektonik birlik olarak ifade edilir. İnceleme alanında kuzey tektonik birliğin Çınarlı, İzmit, Peksimet, Akveren, Korucu ve Acısu formasyonları, güney tektonik birliğin ise İzmit metamorfiti, İncebel formasyonu, Sarsısu volkanitleri ve Arslanbey formasyonu görülür. Her iki tektonik birliği Kuvaterner alüviyal birimler örtmektedir. KAFZ İzmit ve civarının jeomorfolojisini üçe ayırır. Kuzey kesimde kalan alan Kocaeli Penepleni, orta alan İzmit Havzası Düzlüğü ve güney kesimde kalan alan Samalıdağ Yükselimi olarak tanımlanır. İzmit Havzası Düzlüğünde yapılan sondaj çalışmalarından alınan veriler ve SPT-N30 değerlerine bakılarak zeminlerin mühendislik jeolojisi özellikleri ve yer altı suyu seviyesi değişimleri belirlenmiştir. İzmit kıyı kesimi zeminleri serbest basınç dayanımı (qu) 0.3-2.0 kg/cm² ve SPT-N30 değerleri 0-15 ila 15-30 arasında değişen sıkı birimler ve yumuşak siltli kil birimleridir. Kullar kesimi zeminleri serbest basınç dayanımı (qu) 0.5-2.0 kg/cm² ve SPT-N30 değerleri 15-50 arasında değişen sıkı birimler ve orta-sert siltti kil birimleridir. Köseköy kesimi zeminleri serbest basınç dayanımı (qu) 0.5-2.0 kg/cm² ve SPT-N30 değerleri 15-50 arasında değişen sert-katı kil, siltti-kum ve kil birimleridir. CBS programlarından yararlanılarak İzmit kıyı kesimi, Kullar ve Köseköy bölgelerinin 1.5, 3.0, 4.5 ve 6.0 metre derinliğindeki SPT-N30 ve zeminlerin türleri dağılım haritaları üretilmiştir ve SPT-N30-derinlik grafikleri MS Excel programında çizilmiştir. Yeraltı su seviyesi değişimi İzmit kıyı kesiminde 1-10 metre arasında, Kullar ve Köseköy bölgelerinde ise 1-7 metre arasında değişim göstermektedir. Tüm çalışmalar neticesinde, İzmit Havzası'nın kıyı kesiminin yapılaşma için uygun zemin koşulları sağlamadığı, iç kesimlerde ise, zeminde belirlenen daha uygun değerlere bakılarak gerekli iyileştirme çalışmalarıyla mühendislik projeleri yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis study covers the coastal part of Kocaeli Province Izmit District and the Kullar and Köseköy settlement areas of the Izmit Basin extending towards Sapanca Lake. The study area is divided into two tectonic units in terms of general geology and tectonic setting. These are expressed as the northern tectonic unit and the southern tectonic unit. In the study area, the Çınarlı, İzmit, Pekşimet, Akveren, Korucuk and Acısu formations of the northern tectonic unit, and İznik metamorphites, İncebel formation, Sarnsu volcanics and Arslanbey formation of the southern tectonic unit are seen. Quaternary alluvial units cover both tectonic units. The NAFZ divides the geomorphology of Izmit and its vicinity into three sections. The area in the north is Kocaeli Penepalin, the middle area is Izmit Basin Plain, and the area in the south is Samandırağ Uplift. Considering the soil data and SPT-N30 values obtained from the drilling works carried out in the Izmit Basin Plain and SPT-N30 values, the engineering geology properties and groundwater level changes of the soils were determined. Izmit coastal areas contain medium dense clayey sand and soft clayey silt units with unconfined compressive strength (qu) 0.3-2.0 kg/cm2 and SPT-N30 values ranging from 0-15 to 15-50. Kullar area soils are loose-medium dense clayey, silty sand units with unconfined compressive strength (qu) ranging from 0.5 to 2.0 kg/cm2 and SPT-N30 values between 15 and 50. Köseköy area soils are stiff-hard fine-coarse grained pebbly-clayey units with unconfined compressive strength (qu) ranging between 2.0 and 4.0 kg/cm2 and SPT-N30 values between 15 and 50. By using GIS programs, distribution maps of SPT-N30 and soil types of 1.5, 3.0, 4.5 and 6.0 meter depths of Izmit coastline, Kullar and Köseköy regions were produced and SPT-N30-depth graphs were drawn in MS Excel program. Groundwater level depths vary between 1 and 10 meters in Izmit coastal areas and 1 and 7 meters in Kullar and Köseköy regions. As a result of all evaluations, the coastal part of the Izmit Basin does not provide suitable soil conditions for construction, and in the interior parts of the basin, engineering projects should be carried out with the necessary improvement measures by looking at the more suitable values determined on the soils.