Term gebelerde ( > 37.haftada) bakılan tiroid fonksiyon testlerinin gebelik prognozuna etkisi
The effect of thyroid function tests on pregnancy prognosis interm pregnant women (>37th week) department of internalmedicine
  1. Tez No: 868963
  2. Yazar: MUHAMMED SELİM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Term gebelik, prognoz, Tiroid disfonsiyonu, TSH, Term pregnancy, prognosis, Thyroid dysfunction, TSH
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Term Gebelerde (>37. haftada) Bakılan Tiroid Fonksiyon Testlerinin Gebelik Prognozuna Etkisi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2024. Amaç: Term dönemde tiroid fonksiyon testlerinde anormalliklerin anne ve bebekte sorunlara yol açabileceğini düşünmekteyiz. Bu sebeple çalışmamızda gebelik haftası 37.hafta ve üzeri olan kadınlarda saptanan tiroid disfonksiyonun gebelik prognozuna etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde 06/2023-03/2024 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliğine başvuran,18 yaş ve üstü, term döneminde TFT parametreleri değerlendirilen toplamda 300 gebe araştırmaya dahil edildi. Kadınların yaşları, gebelik haftaları, parite, gravide, polihidroamniyozis, oligohidroamniyozis, preeklampsi, abortus, ölü doğum, intrauterin ex, apgar 1-5.dakika, bebeğin doğum ağırlığı, doğum boyu, baş çevresi, intrauterin gelişme geriliği, laboratuvar bulguları ve gebelik sırasında aldığı tedaviler incelendi. Bulgular: TSH ile parite ve yaşayan çocuk sayısıyla negatif, yönde zayıf ama anlamlı bir ilişki vardı. Ayrıca 5.dakika apgar skorundaki 1 birimlik değişim TSH değerinde 1.044 birimlik pozitif yönde bir değişimle ilişkiliydi. Bebeklerinde yenidoğan yatış ihtiyacı olan annelerin T3 ortalaması, diğerlerine göre daha yüksekti(2.92±0.46'a 3.14±0.45). T3 ile bebek boyu arasında da negatif bir ilişki vardı. T4 'ün yaş ve apgar 5.dakika skoruyla arasındaki ilişki zayıf ve pozitif yönlü; gebelik haftasıyla ise negatif yönlü anlamlıydı. Tedavi alan gebelerde diğer annelerle karşılaştırıldığında yaş ortalaması daha yüksekti(30.84±6.14 yıl'a 29.25±5.72 yıl) ve bu gebelerde yenidoğan yatışı (%17.2'e %8.1,p=0.017), IUGR (%26.0'a %14.2,p=0.011) ve abortus sayısı açısından pozitif yönlü anlamlı farklılılar tespit ettik. Sonuç: Gebelik 37.hafta ve sonrasında değerlendirilen tiroid hormon düzeylerindeki anormallikler gebelik prognozuyla ilişkilidir. Tiroid disfonksiyonunun fetal ve maternal komplikasyonlara etkisi göz önüne alınarak yalnızca erken dönemlerde değil gebeliğin term döneminde de tiroid fonksiyon testleri ile takip ve taramalar ihmal edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Thyroid Function Tests on Pregnancy Prognosis in Term Pregnant Women (>37th Week) Department of Internal Medicine, Ankara Bilkent City Hospital, Division of General Internal Medicine, Specialization Thesis, Ankara, 2024. Objective: It is believed that abnormalities in thyroid function tests in the term period may cause problems for the mother and the baby. Thus, in this study, it is aimed to investigate the effect of thyroid dysfunction detected in women with a gestational age of 37 weeks and above on pregnancy prognosis. Materials and Methods: A total of 300 pregnant women, aged 18 and over, who applied to the Gynecology and Obstetrics outpatient clinic at Ankara Bilkent City Hospital between 06/2023-03/2024, and whose TFT parameters were evaluated during the term period, were included in the study. Women's ages, gestational weeks, parity, gravidity, polyhydramniosis, oligohydramniosis, preeclampsia, abortion, stillbirth, intrauterine ex, apgar 1-5 minutes, birth weight, birth length, head circumference, intrauterine growth retardation, laboratory findings and treatments received during pregnancy were analyzed. Results: There was a negative, weak but significant relationship between TSH and parity and number of living children. In addition, a 1-unit change in the 5-minute Apgar score was associated with a positive change of 1,044 units in the TSH value. The mean T3 of mothers whose babies required neonatal hospitalization was higher than the others (2.92±0.46 vs 3.14±0.45). There was also a negative relationship between T3 and infant height. The relationship between T4 and age and Apgar 5th minute score is weak and positive; It was negatively significant with gestational age. The average age was higher in pregnant women who received treatment compared to other mothers (30.84±6.14 years vs. 29.25±5.72 years), and in these pregnant women, there were neonatal hospitalizations (17.2% vs. 8.1%, p=0.017), IUGR (26.0% vs. 14.2%, p). =0.011) and we detected positive significant differences in terms of the number of abortions. Conclusion: Abnormalities in thyroid hormone levels evaluated at the 37th week of pregnancy and later are associated with pregnancy prognosis. Considering the effect of thyroid dysfunction on fetal and maternal complications, follow-up and screening with thyroid function tests should not be neglected, not only in the early periods but also in the term period of pregnancy.