Özel hastane çalışanlarının iş becerikliliği ile çalışmaya tutkunluk ilişkisinde algılanan stres ve bilge liderliğin aracılık rolü: Karma yöntem araştırması
The mediating role of perceived stress and wise leadership in the effect of work proficiency and enthusiasm for work of private hospital employees: A mixed method research
  1. Tez No: 868983
  2. Yazar: AYSU KAYA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Becerikliliği, çalışmaya tutkunluk, algılanan stres, bilge liderlik, Job crafting, work angemant, Perceived stress, Phronetic (Wise) Leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın amacı; özel hastane çalışanlarının iş becerikliliği ile çalışmaya tutkunluk ilişkisinde, algılanan stres ve bilge liderliğinin aracılık rolünü karma yöntem ile araştırmaktır. Araştırma, rastgele örneklem metoduyla, Konya ilinde bulunan özel bir hastanede 300 sağlık çalışanı olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda çalışmaya 301 kişi katılım sağlamıştır. Araştırmanın nicel boyutunda: Slemp ve Vella-Brodrick (2013) tarafından geliştirilen ve Kerse (2017) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği sağlanan İş Becerikliliği Ölçeğinin yanında Schaufeli ve ark. (2002) tarafından geliştirilen, Turgut (2011) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği sağlanan Tutkunluk Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca, Cohen ve arkadaşları (1983) tarafından geliştirilen, Eskin ve arkadaşları (2013) tarafından geçerlilik ve güvenilirliği sağlanan Algılanan Stres Ölçeği; Ding ve arkadaşları (2019) tarafından geliştirilen, Burcu ve arkadaşları (2022) tarafından güvenilirlik ve geçerliliği sağlanan Bilge Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutuna: anket uygulanan birimlerde görev alan 20 sağlık çalışanına algılanan stres soruları yöneltilip bilişsel mülakat yöntemiyle devam edilmiştir. Bu durumda verilerin toplanmasında karma yöntem kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi için, SPSS 25.0 programından yararlanılmıştır. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla“Güvenilirlik Analizi”yapılmıştır. Ayrıca, yapı geçerliliğini test etmek için AMOS 23.0 programı kullanılarak“Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)”gerçekleştirilmiştir. Kurulan modellere dayanarak yol analizi ve aracılık rolü analizi yapılmıştır. Ayrıca, Pearson Korelasyon katsayısı kullanılarak sayısal değişkenler arasındaki ilişki test edilmiştir. Elde edilen nitel verilerin analizi için nitel veri yöntem türlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. İçerik analizinde verilerin kodlanması ve kod bulutunun oluşturulmasında MAXQDA 2022 paket programından yararlanılmıştır. Analiz sonuçlarında iş becerikliliği ile çalışma tutkunluk arasındaki ilişkinin pozitif yönlü olduğu ve bu ilişkide algılanan stres ve bilge liderliğin aracı rolü olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın nitel boyutunda ise elde edilen bulgular, özel hastane ortamında çalışanların çeşitli stres faktörleriyle karşılaştığını ve bu stresin hem bireysel hem de hastane organizasyonunda olumsuz sonuçlar doğurduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the mediating role of perceived stress and wise leadership in the relationship between job crafting and work engagement of private hospital employees using a mixed method. The research is planned to be conducted on 300 healthcare workers in a private hospital in Konya province, using random sampling method. In the quantitative dimension of the research: Job Crafting Scale developed by Slemp and Vella-Brodrick (2013) and whose validity and reliability were established by Kerse (2017) and Schaufeli et al. (2002) and whose validity and reliability were established by Turgut (2011), the Work Engagement Scale was used. Moreover, the Perceived Stress Scale, developed by Cohen et al. (1983) and validated and reliable by Eskin et al. (2013); the Wise Leadership Scale, developed by Ding et al. (2019) and whose reliability and validity was established by Burcu et al. (2022), was used. In the qualitative dimension of the study: Perceived stress questions were asked to 20 healthcare workers working in the units where the survey was applied, and the cognitive interview method was continued. In this case, a mixed method was used to collect the data. SPSS 25.0 program was used for the statistical analysis of the data obtained in the study. In order to test the reliability of the scales,“Reliability Analysis”was conducted. In addition,“Confirmatory Factor Analysis (CFA)”was performed using the AMOS 23.0 program to test the construct validity. Based on the established models, path analysis and mediation role analysis were performed. In addition, the relationship between numerical variables was tested using the Pearson Correlation coefficient. Content analysis method, which is one of the qualitative data method types, was used for the analysis of the qualitative data obtained. In the content analysis, the MAXQDA 2022 package program was used to code the data and create the code cloud. In the results of the analysis, it was concluded that the relationship between job resourcefulness and work passion was positive and that perceived stress and wise leadership did not play a mediating role in this relationship. In the qualitative dimension of the study, the findings show that employees in the private hospital environment encounter various stress factors and this stress has negative consequences both individually and in the hospital organization.