Kamu kurumunda çalışan personelin rekreasyonel fiziksel aktiviteye katılım engelleri
Barriers to participation in recreational physical activity of staff working in public institutions
- Tez No: 868997
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN REVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Katılım engelleri, Rekreasyon, Serbest zaman, Physical activity, Participation barriers, Recreation, Leisure time
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu kurumunda çalışan personelin serbest zamanlarda rekreasyonel fiziksel aktivitelere katılım engellerini belirlemektir. Yapılan çalışmanın evrenini Türkiye'de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda görevli personel, örneklemini ise merkez teşkilatında görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlayan toplam 396 personel oluşturmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacına uygun olarak seçilen Öcal (2012)'ın geliştirdiği“Serbest Zaman Fiziksel Aktivite Kısıtlayıcıları Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçek, 38 madde ve 8 alt boyutta değerlendirilen 6'lı likert tipinde bir ölçektir. Ölçeği oluşturan Alt boyutlar; fiziksel algı (α= .860), tesis (α=.914), gelir (α=.928), aile (α=.755), yetenek algısı (α=.855), zaman (α=.851), irade (α=.851) ve sosyal çevre (α=.752) olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmanın total güvenirlik katsayısı 0.928 olarak belirlenmiştir. Analiz aşamasında veriler normal dağılım göstermediğinden ikili küme karşılaştırmaları için Mann whitney u testi, ikiden fazla küme karşılaştırmaları için Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Ayrıca değişkenler ile ölçek alt boyutları arasındaki ilişki spearman korelasyon katsayısı tekniği ile sorgulanmıştır. Araştırmada, tesis, gelir, zaman, irade ve sosyal çevre alt boyutları ile cinsiyet değişkeni arasında, zaman ve irade alt boyutları ile yaş değişkeni arasında, zaman alt boyutu ile de medeni durum ve kadro durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak, rekreasyonel fiziksel aktivitelere katılım engellerinden tesis, gelir, zaman, irade ve sosyal çevre alt boyutlarının; cinsiyet, yaş, medeni durum ve personel kadro durumu gibi demografik faktörlerden etkilenebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the barriers to participation in recreational physical activities in leisure time of the personnel working in public institutions. The target population of the study consists of the personnel working in the Ministry of Youth and Sports in Turkey, and the sample of the study consists of a total of 396 personnel working in the central organization who voluntarily participated in the study. In this context, the“Leisure Time Physical Activity Restraints Scale”developed by Öcal (2012) was used in accordance with the purpose of the study. This scale is a 6-point Likert-type scale with 38 items and 8 sub-dimensions. The sub-dimensions that make up the scale are named as physical perception (α=.860), facility (α=.914), income (α=.928), family (α=.755), ability perception (α=.855), time (α=.851), willpower (α=.851) and social environment (α=.752). The total reliability coefficient of this study was determined as 0.928. In the analysis step, since the data did not show normal distribution, Mann- Whitney u test was used for pairwise cluster comparisons and Kruskall Wallis H test was used for more than two cluster comparisons. In addition, the relationship between the variables and the sub-dimensions of the scale was examined with the Spearman correlation coefficient technique. As a result, it was determined that the main factors restrict the participation of the public institutions personnel in recreational physical activities in leisure time are facilities, income and social environment. The averages of these sub-dimensions were found starting from the highest. In addition to these, it was determined that factors such as gender, age, marital status and personnel status were also expressed by the participants as barriers to participation in recreational activities.