Avf b. Mâlik el-Eşcaî (Ö. 73/692) ve rivayetleri
Life of Awf b. Malik al-Ashcai (D. 73/692) and his narrations
  1. Tez No: 869010
  2. Yazar: AZİME ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Biyografi, Sahabî, Avf b. Mâlik, Tahriç, Hadith, Biography, Companion, Awf b. Malik, Takhric
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Avf b. Mâlik, Mekke-Necîd arasında göçebe hayatı yaşayan Eşcâ' kabilesine mensup olup Kureyza gazvesinden sonra Müslüman olan sahabîlerden birisidir. Müslüman olduğu andan itibaren cihat vazifesi gereğince gazve ve seriyyelerden geri kalmamaya çalışmıştır. Öyle ki hanımı ve çocuklarının bu yöndeki menfi tutumlarına rağmen Hz. Peygamber'in (s.a.v) tavsiyesiyle onlara aldırış etmeden cihad meydanlarındaki yerini almıştır. Bu kahraman sahabî'nin hadis rivayetindeki yeri de önemli bir yeri vardır. Risâletin sonlarına doğru Müslüman olan Avf'tan, altmış yedi hadis rivayet edilmiştir. Hz. Peygamberden (s.a.v) başka Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Ebû Hureyre, Abdullah b. Selam, Ebû Bürde, Mikdâd b. Ma'dikerb'den rivayetleri bulunmaktadır. Bu çalışma başta“el-kütübü't-tis'a”olmak üzere temel hadis kaynaklarından onun rivayetlerini bir araya getirmeyi ve değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Awf b. Malik was a member of the Ashja' tribe and was one of the Companions who became a Muslim after the Qurayza. From the moment he became a Muslim, he tried not to be left behind from the ghazwa and seriyyahs in accordance with the duty of jihad. So much so that, despite his wife and children's disapproval in this regard, he took his place in the fields of jihad without paying attention to them on the advice of the Prophet (PBUH). The place of this heroic Companion in hadith narration is also great. Although he became a Muslim towards the end of the Prophethood, he narrated sixty-seven hadiths and earned a place in the world of knowledge. In addition to the Prophet (PBUH), he narrated from Abu Bakr, Umar, Uthman, Abu Hurayrah, Abdullah b. Salam, Abu Burda, Miqdād b. Ma'dīr. His narrations have been included in the main hadith sources including“al-kutub al-tis'a”.