Güneş enerjisi santrallerinde tasarım, kurulum hataları ve işletme aşamasında yaşanan arıza durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of design, installation errors and failures during operation in solar power plants
- Tez No: 869033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, santral hatası, enerji, tasarım, işletme bakım hataları, güneş santrali tasarım ve kurulum hataları, Solar energy, power plants error, energy, design, operating maintenance errors, solar power plants design and installation errors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Güneş enerjisi santralleri çevreci, düşük maliyetli, yüksek seviyede bir karlılık ve kapasite elde edilebilen enerji alanı olması, işletmesi, bakımı ve kurulumu en kolay tesisler olarak ön plana çıkmaktadırlar. Santrallerin tasarım, montaj, kurulum, işletme ve projelendirmesinde yapılacak planlamalar ve buna bağlı olarak alınacak tedbirler, santralin üretim aşamasında yaşanabilecek arızaların önüne geçilmesini, hedeflenen verim düzeyini, üretilen enerji miktarını, kalitesini ve sürekliliğini olumlu yönde etkilemektedir. Tasarım, kurulum ve işletme aşamasında belirlenen hata, arıza ve olumsuzlıkların önlenebilmesi veya asgari zarar düzeyine düşürülmesi, yapılacak çeşitli önlemlerle mümkün olabilir. Bu tez çalışmasında, güneş enerji santrallerinin tasarım, kurulum ve işletme aşamasında yaşanabilecek arıza durumları ile tesislerin montajı sırasında karşılaşılan genel hataların, güneş santrallerinde yarattığı kayıplara yer verilmiştir. Bu çalışmada ek olarak, bir santralde meydana gelen 2 yıllık arıza ve bakım onarım sonuçları takip edilerek incelenmiş ve santrallerin tasarım, kurulum ve işletme aşamalarında yapılan hataların bu sonuçları nasıl etkilediğine yer verilmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında, 100 kWe bir PV santralin maruz kalabileceği yıldırım aşırı gerilimlerinin etkisi Matlab/Simulink yardımı ile modellenerek incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, Güneş enerji santrallerinde tasarım, kurulum hataları ve işletme aşamasında yaşanabilecek arızalar değerlendirilmiş, bu olumsuzluklara karşı yapılması gerekenler hakkında öneriler ve bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Solar power plants are environmentally friendly, low cost, high level of profitability and capacity can be achieved in the field of energy, operation, maintenance and installation are the easiest facilities to come to the fore. The planning to be made in the design, assembly, installation, operation and projecting of the power plants and the measures to be taken accordingly positively affect the prevention of failures that may occur during the production phase of the power plant, the targeted efficiency level, the amount of energy produced, the quality and continuity. It may be possible to prevent or minimise the faults, failures and adversities determined during the design, installation and operation phase by various measures to be taken. In this thesis, the failure conditions that can be experienced during the design, installation and operation phase of solar power plants and the losses caused by the general errors encountered during the installation of the plants are included. In addition, 2-year failure and maintenance and repair results of a power plant are analysed and how the errors made during the design, installation and operation phases of the power plants affect these results are included in this study. In addition, within the scope of the study, the effect of lightning overvoltages that a 100 kWe PV power plant may be exposed to is examined by modelling with the help of Matlab/Simulink. As a result, in this study, design, installation errors and failures that may be experienced during the operation phase in solar power plants are evaluated and suggestions and information about what to do against these negativities are presented.