Alanya'da su yönetimi problemleri ve çözüm önerileri
Alanya'da su yönetimi problemleri ve çözüm önerileri
- Tez No: 869043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kamusal su yönetimi, iklim değişikliği adaptasyonu, SWOT analizi, Public water management, climate change adaptation, SWOT analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Su kaynaklarının etkin yönetimi sürdürülebilir bir yaşam için büyük öneme sahiptir. Ancak iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle su kaynakları azalmaktadır. Bu konuda başta suyun en büyük kullanıcısı olan tarım sektörünün yanında içe-kullanma suyu ve sanayi sektörleri suyun daha tasarruflu kullanılması için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Bu çalışmada Antalya'nın Alanya İlçesinde su yönetimi problemleri ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla SWOT analizi kullanılmıştır. Veriler, ilçede su yönetiminden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan karar vericiler ve yöneticilerle (Tarım İlçe Müdürlüğü, belediye, Devlet Su İşleri İlçe Müdürlüğü vb.) yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Alanya'nın mevcut problemleri arasından en önemlileri yağışların yetersiz ve düzensiz olması, kontrolsüz yeraltı sularının kullanımı, artan nüfus ve turizm (kişi başı su tüketiminin yüksek olması), kentleşme, bitki su tüketimi yüksek olan bitkilerin yetiştirilmesi, açık kanallarla sulama yapılması olarak belirlenmiştir. Alanya'nın mevcut problemlerine kamu kurum ve kuruluşlarının SWOT analizine göre olası çözüm önerileri ise modern sulama sistemlerinin kullanılması, bitki su tüketimi düşük tropik meyvelerin yetiştirilmesi, atık suların yeniden kullanımı, yeraltı su kaynaklarının kullanımının geliştirilmesi, su kullanımı konusunda bilinçlendirme ve eğitimlerin yapılması olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The efficient management of water resources is of great importance for sustainable living. However, water resources are diminishing due to climate change and drought. In this regard, necessary measures must be taken to use water more efficiently, particularly in the agriculture sector, which is the largest consumer of water, as well as in the domestic and industrial sectors. This study utilizes a SWOT analysis to identify the water management problems and propose solutions in the Alanya district of Antalya. Data were collected through face-to-face interviews with decision-makers and managers working in public institutions and organizations responsible for water management in the district (e.g., the District Directorate of Agriculture, municipality, the District Directorate of State Hydraulic Works). The analyses revealed that the most significant problems in Alanya include insufficient and irregular rainfall, uncontrolled use of groundwater, increasing population and tourism (resulting in high per capita water consumption), urbanization, cultivation of plants with high water consumption, and irrigation with open channels. According to the SWOT analysis of public institutions and organizations, possible solutions to Alanya's existing problems include the use of modern irrigation systems, cultivation of tropical fruits with low water consumption, reuse of wastewater, development of groundwater resource usage, and raising awareness and providing education on water use.