İnce film üretme yöntemlerindeki tarihsel gelişme
Historical development in thin film production methods
  1. Tez No: 869048
  2. Yazar: BÜLENT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İnce Film Teknolojileri, Elektronik Endüstrisi, Güneş Enerjisi Uygulamaları, Askeri Sistemler, Uzay Bilimleri, Yüksek Bellekli Bilgisayar Sistemleri, Sensörler, Thin Film Technologies, Electronics Industry, Solar Energy Applications, Military Systems, Space Sciences, High Memory Computer Systems, Sensors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez, 1998-2023 yılları arasındaki dönemde ince film üretme yöntemlerindeki tarihsel gelişmeleri detaylı bir şekilde inceleyerek ele almayı hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı, elektronik endüstrisi, güneş enerjisi uygulamaları, askeri sistemler, uzay bilimleri, yüksek bellekli bilgisayar sistemleri, sensörler, mikroelektronik ve hibrit devre sistemleri gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılan ince film teknolojilerinin evrimini anlamak ve ortaya koymaktır. Tezin kapsamı, 1998-2023 yılları arasında bu teknolojilerin nasıl geliştiğini, hangi yeniliklerin ortaya çıktığını ve bu gelişmelerin hangi uygulama alanlarına etki ettiğini incelemeyi içermektedir. Ele alınan dönemdeki teknolojik ilerlemelerin, endüstriyel sektörlerin gereksinimlerini nasıl şekillendirdiği ve bu teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasındaki etkileri üzerine odaklanılacaktır. Ayrıca, ince film üretim yöntemlerindeki yeniliklerin ötesinde, bu teknolojilerin gelecekteki potansiyeli ve uygulama alanları da tartışılacaktır. Ele alınan dönemdeki ince film teknolojilerinin gelecekte nasıl evrilebileceği ve yeni keşiflerin hangi alanlarda yapılabileceği konusunda öngörülerde bulunmak da çalışmanın bir parçasını oluşturacaktır. Tez, ince film teknolojilerinin gelişimi üzerine bir derinlik kazandırarak, bu alanın gelecekteki teknolojik eğilimlerine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, elektronik endüstrisi, enerji sektörü, savunma sanayii, uzay teknolojileri ve bilgisayar sistemleri gibi çeşitli sektörlerdeki uzmanlar, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri için önemli bir kaynak olması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine in detail the historical developments in thin film production methods in the period between 1998 and 2023. The main purpose of the study is to understand and reveal the evolution of thin film technologies that are widely used in different fields such as electronics industry, solar energy applications, military systems, space sciences, high memory computer systems, sensors, microelectronics and hybrid circuit systems. The scope of the thesis includes examining how these technologies developed between 1998 and 2023, what innovations emerged and which application areas these developments affected. It will focus on how technological advances in the period under consideration shaped the requirements of industrial sectors and their effects on the widespread use of these technologies. Additionally, beyond innovations in thin film production methods, the future potential and application areas of these technologies will also be discussed. Making predictions about how the thin film technologies of the period in question may evolve in the future and in which areas new discoveries can be made will also form a part of the study. The thesis aims to shed light on the future technological trends of this field by providing depth on the development of thin film technologies. In this context, it is aimed to be an important resource for experts, researchers and industry professionals in various sectors such as the electronics industry, energy sector, defense industry, space technologies and computer systems.