Mimari yapılarda biyomimetik tasarım ile su toplama yöntemleri: Konya ili sera çalışması
Water collection methods with biomimetic design in architectural buildings:Konya province greenhouse study
  1. Tez No: 869113
  2. Yazar: AHMET FAZIL BAYRAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomimetik tasarım, mimari kabuk tasarımı, su hasadı, yağmur suyu hasadı, Biomimetic design, architectural shell design, water harvesting, rainwater harvesting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Su, alternatifi bulunmayan, sınırlı ve stratejik bir yaşam kaynağıdır ve canlılar için yaşamsal bir gerekliliktir. Ancak, küresel ısınma, kirlilik, iklim değişikliği gibi sebeplerle su kaynakları geri dönüşümü mümkün olmayan şekilde tükenmeye başlamıştır. Bu nedenle, insanlık suyun sınırlı olduğu gerçeğiyle yüzleşmiş, suyun sürdürülebilir şekilde kazanımı önemli bir konu haline gelmiştir. Yapılarda suyun kazanımı ve etkin kullanımı için kaynak arayışları gündeme gelmiştir. Bu çalışmada, suyun sürdürülebilir şekilde kullanımına katkı sağlamak amacıyla yapılar aracılığıyla su hasadı konusuna odaklanılmıştır. Öncelikle geleneksel yöntemlerle yapılan su hasat yöntemleri araştırılmıştır. Biyomimetik yaklaşımların mimarideki potansiyelleri anlamak amacıyla doğada su elde etmeyi başaran canlılar incelenmiştir. Biyomimetik tasarım prensipleri doğrultusunda su yönetimi stratejilerinin yapı tasarımlarına nasıl aktarılacağı incelenmiştir. Özellikle, canlılardan ilham alınarak geliştirilen su yönetimi stratejilerinin mimari kabuk tasarımlarına nasıl aktarılabileceği örnekler üzerinden araştırılmıştır. Canlıların su yönetimi stratejileri ile bina kabukları arasındaki fonksiyonel benzerlikler belirlenmiş ve bu fonksiyonların yapı tasarımlarına nasıl entegre edilebileceği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada, biyomimetik tasarım örneği olan hidropanellerin kullanılmasıyla su potansiyelinin artırılabileceği görülmüştür. Yapıların su toplama yöntemlerinin geliştirilmesi için doğadan ilham almanın, özellikle havadan su elde etme potansiyellerinin ortaya çıkarılmasında etkili bir yöntem olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, yapı tasarımı süreçlerinin multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmesi, doğanın çözüm önerilerinin araştırılması ve biyomimetik tasarım prensipleri doğrultusunda doğadan alınan öğretilerin yapı tasarımına entegre edilmesi önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Water is a limited and strategic source of life that has no alternative and is a vital necessity for living things. However, due to reasons such as global warming, pollution and climate change, water resources have started to deplete irreversibly. For this reason, humanity has faced the fact that water is limited and sustainable water recovery has become an important issue. The search for resources for the recovery and efficient use of water in buildings has come to the agenda. This study focuses on water harvesting through buildings in order to contribute to the sustainable use of water. First of all, traditional water harvesting methods were investigated. In order to understand the potential of biomimetic approaches in architecture, the creatures in nature that are able to harvest water are analyzed. In line with biomimetic design principles, how to transfer water management strategies to building designs is examined. In particular, how water management strategies inspired by living things can be transferred to architectural shell designs is investigated through examples. Functional similarities between the water management strategies of living things and building shells are identified and how these functions can be integrated into building designs is emphasized. In this study, it has been seen that water potential can be increased by using hydropanels, an example of biomimetic design. Taking inspiration from nature to improve the water harvesting methods of buildings has been found to be an effective method, especially in revealing the potential of water harvesting from air. In this context, it was found important to carry out building design processes with a multidisciplinary approach, to investigate nature's solution proposals and to integrate the teachings from nature into building design in line with biomimetic design principles.