CHP Sanat Mükâfatı'nda ödül alan edebî eserlere ilişkin bir inceleme
An analysis of the literary works awarded within the scope of the Republican People's Party Art Awards
- Tez No: 869220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM SOMUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sanat Mükâfatı, müsabaka, söylem, ideoloji, bilgi, güç
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Türkiye‟de 1930‟lu yıllar, edebiyat ve sanat politikalarının yoğun olarak tartışıldığı bir dönemdir. Siyasi erk; tüm halk kitlesini kültür ve sanat politikası içine almış, resmî politikanın halk nezdinde kabul görmesi ve içselleştirilmesi için çok yönlü ve kapsamlı bir faaliyet yürütmüştür. Heterojen kitlelerin mahallî ve bölgesel farklılıklarını törpüleyip homojen bir bütüne dönüştürmek, kolektif bir bilinç ile bellek inşa etmek amacıyla tasavvur edilen katalizörler arasında“CHP Sanat Mükâfatı”ön sıralarda yer almıştır. Müsabakalar; kültürel ve siyasi yapılanma kapsamında resmî ideolojinin tasarladığı türde bir dispositifler olup yurttaşlık eğitiminde faydalı hizmetler yürütmüş, kitlelerin tasarlanmış ideal yurttaş kimliğine ait ilkeleri kabul etmesine katkı sunmuş, yeni rejimin meşruiyet anlatısını inşa ve telkin noktasında propaganda aygıtı olarak kullanılmıştır.“CHP Sanat Mükâfatı‟nda Ödül Alan Edebî Eserlere İlişkin Bir İnceleme”adlı çalışma, müsabakalarda başarı gösteren eserlere ilişkin zengin söylemsel özelliklerin incelenmesi, yeni özelliklerin keşfedilmesi ve yorumlanmasını sağlayan akademik bir çalışmadır. Eserlerin tanıtılması, anlaşılması ve analiz edilmesi bakımından önem arz eden metin incelemeleri; eserlerin ideolojik mahiyeti, yazarın iç dünyası, toplumla olan ilişkisi, devrin panoraması gibi çeşitli konularda mühim bilgiler sunabilecek bir potansiyel taşımaktadır. Bu çalışmada, son yıllarda küresel alan yazında popülerliği gittikçe artan söylem çözümlemesi kullanılmıştır. CHP Sanat Mükâfatı‟nda ödül alan edebî eserler; bugünün biliminde nitel ve nicel çalışma yöntemleri ile ulaşılan genellemelerin dışında, söylem çözümlemesi ile daha fazla kaynak ve yöntemden faydalanarak bütüncül bir yaklaşımla derinlemesine incelenmiştir. Böylelikle edebiyat, tarih, sanat tarihi üzerinde çalışan bilim insanlarına ve öğrencilere yeni bakış açıları, farklı yorumlar ve çözüm önerileri, analitik değerlendirme ve yaklaşımlar kazandırmada ve hâlihazırda uygulanan geleneksel yöntemlerin değerlendirilmesinde katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The 1930s in Turkey was a period when intense debates on literary and art policies were experienced. The political power encompassed the whole population in its cultural and artistic policies, carrying out multifaceted and comprehensive activities to ensure that the official policy was accepted and internalized by the people. The“Republican People's Party Art Awards”seen as one of the catalysts to transform the local and regional differences of heterogenous masses into a unified whole and to construct a collective consciousness and memory was the leading instrument in this regard. Competitions were dispositives of the type designed by the official ideology within the scope of cultural and political structuring and provided useful services in citizenship education, contributed to the masses' acceptance of the designed principles of the ideal citizenship identity, and were used as a propaganda device to build and indoctrinate the legitimacy narrative of the new regime. This study titled“An Analysis of the Literary Works Awarded within the scope of the Republican People's Party Art Awards”is an academic analysis that scrutinizes the rich discursive features of the awarded works in the competitions, aiming to explore and interpret new aspects of these works. Text analyses, which are important in terms of introducing, understanding, and analyzing the works, have the potential to present significant information on various issues such as the ideological nature of the works, the author's inner world, their relationship with society, and the general view of the period. In this study, discourse analysis, which is a method that has gained popularity in global literature in recent years, was used. Apart from the generalizations reached with qualitative and quantitative working methods in today's science, the works awarded at the Republican People's Party Art Awards were examined in depth with a holistic approach by utilizing more resources and methods with discourse analysis, and thus, a contribution was made to the evaluation of traditional methods already applied and new perspectives, different interpretations, and solution suggestions were provided to scientists and students working on literature, history, and art history. KeyWords: Art Award, competition, discourse, ıdeology, knowledge, power