Dezavantajlı gruplarla çalışan psikologlarda ikincil travma ve bilişsel esneklik
Secondary trauma and cognitive flexibility in psychologists working with disadvantaged groups
  1. Tez No: 869219
  2. Yazar: PINAR UYGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA KÖKREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, dezavantajlı gruplar, ikincil travma, psikolog, Cognitive resilience, disadvantaged groups, secondary trauma, psychologist
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmada, dezavantajlı gruplarla çalışan psikologların ikincil travmatik stres ve bilişsel esneklik düzeyleri incelenmiştir. Araştırmaya 165 psikolog katılımıştır. Katılımcılara“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“İkincil Travmatik Stres Ölçeği”ve“Bilişsel Esneklik Envanteri”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, dezavantajlı gruplarla çalışan psikologların cinsiyet, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, yaş, psikiyatrik rahatsızlık öyküsü, çalıştığı kurum, dezavantajlı gruplar ve mesleğini isteyerek yapma durumu bakımından ikincil travmatik stres ve bilişsel esneklik puanlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Katılımcıların görev süresi ve travmatik yaşantı değişkeni bakımından ikincil travmatik stres puanlarında anlamlı farklılık saptanmıştır. Bilişsel esneklik puanları ise katılımcıların görev süresi bakımından anlamlı farklılık göstermiştir. Bulgulara göre, ikincil travmatik stres ve bilişsel esneklik düzeylerinin ele alınması, dezavantajlı gruplarla çalışan psikologların iyi oluş ve etkinliğini sağlamak için önemlidir. Araştırma bulgularının ileri araştırmalar ve uygulamalarla desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, secondary traumatic stress and cognitive flexibility levels of psychologists working with disadvantaged groups were examined. 165 psychologists participated in the study.“Sociodemographic Information Form”,“Secondary Traumatic Stress Scale”and“Cognitive Flexibility Inventory”were applied to the participants. Based on the findings obtained in the study, no significant difference was found in the secondary traumatic stress and cognitive resilience scores of psychologists working with disadvantaged groups in terms of gender, income level, education level, age, history of psychiatric disorder, institution of employment, disadvantaged groups and willingness to do their profession. A significant difference was found in the secondary traumatic stress scores of the participants in terms of tenure and traumatic experience variable. Cognitive flexibility scores indicated a significant difference in terms of the tenure of the participants. According to the findings, addressing secondary traumatic stress and cognitive resilience levels is important to ensure the well-being and effectiveness of psychologists working with disadvantaged groups. It is thought that the research findings can be supported by further research and applications.