İmplant destekli tek üye sabit restorasyonlarda görülen protetik komplikasyonların ve implant çevresi kemik rezorpsiyonlarının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of prosthetic complications and peri-implant boneresorption in implant-supported single unit fixed restorations
  1. Tez No: 869269
  2. Yazar: NUR PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER İŞİSAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, İmplant Destekli Sabit Protez, Protetik Komplikasyon, Kemik Kaybı, Dental Implant, Implant Supported Fixed Prosthesis, Prosthetic Complication, Bone Loss
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Bu çalışmada, implant destekli tek üye sabit restorasyonların 12. ayında klinik ve radyolojik muayene ile protetik komplikasyonların ve implant çevresi kemik kaybının retrospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif çalışmaya implant destekli tek üye sabit restorasyon tedavisi görmüş, yaşları 20 ile 64 arasında değişen 100 gönüllü hasta arşivden taranarak dahil edildi. Hastalar arşivden taranıp 12. Ay kontrollerine çağırılarak klinik ve radyografik değerlendirmeler yapıldı. Örneklem büyüklüğünün hesaplamasında G*Power (G*Power Ver. 3.0.10, Franz Faul, Üniversität Kiel, Almanya) paket programı kullanıldı. Hastalardan implant tedavisi bitiminde ve 12. Ay kontrollerinde alınan dijital radyografiler (Periapikal- panoramik filmler) Planmeca Romexis® yazılımı kullanılarak kaydedildi. Radyografiler üzerinde marjinal kemik kaybının değerlendirilmesi için dijital görüntü analiz programı olan ImageJ programı (ImageJ 1.54g- Wayne Rasband and Contributons, National institues of HealtH, USA) kullanıldı. İmplantların başarı ve sağkalımının değerlendirilmesinde, Uluslararası Oral İmplantologlar Kongresi'nde 2007 yılında yayınlanan konsensus kararlarındaki kriterler esas alındı. Ayrıca altyapı-porselen ayrılması (chipping), vida gevşemesi ve desimantasyon gibi protetik komplikasyonların; anatomik lokalizasyon, implant boyu, implant çapı, abutment tipi, üst yapı materyali, okluzal tabla ve karşıt arkın durumu ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Mevcut ya da son 12 ay içinde vida gevşemesi problemi olanların sayısı 15 (%15,0), desimantasyon problemi olanların sayısı ise 13 (%13,0) olarak saptandı. Bununla birlikte altyapıporselen ayrılması(chipping) problemi yaşayanların sayısı 4 (%4,0) olarak bulundu. Vida retansiyonlu abutmentlarda vida gevşemesi, diğer abutment tiplerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede fazlaydı. Bu çalışmada değerlendirilen implantların sağkalımı oranı %100 olarak bulundu ve sadece 2 implantta sorunlu sağkalım görüldü. Sonuç: 10 mm'den kısa implant kullanımının ve doku seviyesinde implant yerleşiminin kemik kaybını artırmaktadır. Ayrıca vida retansiyonlu abutmentlarda vida gevşemesinin daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to retrospectively investigate the prosthetic complications and peri-implant bone loss by clinical and radiological examination at the 12th month of implantsupported single-unit fixed restorations. Materials and Methods: In this retrospective study, 100 volunteer patients, aged between 20 and 64, who received implant-supported single-member fixed restoration treatment, were scanned from the archives and included. The patients were scanned from the archives, called for 12-month follow-ups, and clinical and radiographic evaluations were made. G*Power (G*Power Ver. 3.0.10, Franz Faul, Üniversität Kiel, Germany) package program was used to calculate the sample size. Digital radiographs (periapical-panoramic films) taken from the patients at the end of the implant treatment and at the 12th month follow-up were recorded using Planmeca Romexis® software. ImageJ, a digital image analysis program, was used to evaluate marginal bone loss on radiographs (ImageJ 1.54g- Wayne Rasband and Contributons, National institutes of Health, USA). In evaluating the success and survival of the implants, the criteria in the consensus decisions published at the International Oral Implantology Congress in 2007 were taken as basis. In addition, prosthetic complications such as chipping, screw loosening and decementation; Its relationship with anatomical localization, implant length, implant diameter, abutment type, superstructure material, occlusal table and the condition of the opposing arch was evaluated. Results: The number of people with screw loosening problems at present or in the last 12 months was 15 (15.0%), and the number of people with decementation problems was 13 (13.0%). However, the number of people experiencing metal-porcelain chipping problems was found to be 4 (4.0%). Screw loosening was significantly higher in multi-unit abutments than in other abutment types. The survival rate of the implants evaluated in our study was 100%, and only 2 implants had problematic survival. Conclusion: The use of implants shorter than 10 mm and implant placement at the tissue level increases bone loss. In addition, screw loosening is more common in screw-retained abutments.