Değer odaklı manevi destek uygulamasının hafızlık eğitimi alan öğrencilerin psikolojik iyi oluşuna etkisi
The effect of value-oriented spiritual support application on the psychological well-being of students receiving hafiz training
  1. Tez No: 903071
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hafızlık Eğitimi, Manevi Danışmanlık, Maneviyat, Psikolojik İyi Oluş, Hifz Education, Psychological Well-Being, Spiritual Counseling, Spirituality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Manevi danışmanlık, olumsuz yaşantılar, düşünceler karşısında kişilerin anlam arayışında veya bulunduğu durumdan daha olumlu duruma geçiş sürecinde dini/ manevi referanslara dayalı destekleme, yardım ve danışma hizmetidir. Bireyin yaşamını hafızlık eğitim kurallarına göre düzenleyen, disiplinli çalışma gerektiren, neticesi hem dünya hem ahirete dayalı bir eğitim olan hafızlık eğitim sürecinde kişiler manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetine sıkça ihtiyaç duyarlar. Bu araştırmanın amacı, değer odaklı manevi destek uygulamasının hafızlık eğitimi alan öğrencilerin psikolojik iyi oluşunu nasıl etkilediğini tespit etmektir. Araştırma, Kütahya ili Simav ilçesinde merkezde hafızlık eğitimi veren iki Kur'an kursuna kayıtlı 60 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcı grup araştırmaya dahil olmayı kabul eden ve velilerinin araştırmaya katılım izni verdiği gönüllülerden rastgele örnekleme ile oluşturulmuştur. 30 öğrenci deney, 30 öğrenci kontrol grubuna ayrılmış ve deney grubu ile değer odaklı manevi destek oturumları gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öntest- sontest kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırma verileri,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Stirling Çocuklar İçin Duygusal ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılarak elde edilmiş ve veriler SPSS 22 programı ile analiz edilmiştir. Katılımcılardan toplanan veriler analiz edildiğinde değer odaklı manevi destek uygulamasının hafızlık eğitimi alan öğrencilerin psikolojik iyi oluşuna olumlu katkı sunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spiritual counseling is a support, assistance and consultancy service based on religious/spiritual references in people's search for meaning in the face of negative experiences and thoughts or in the process of transitioning from their current situation to a more positive one. People often need spiritual counseling and guidance services during the hafiz education process, which organizes the individual's life according to the rules of hafiz education, requires disciplined work, and whose result is an education based on both the world and the hereafter. The purpose of this research is to determine how value-oriented spiritual support application affects the psychological well-being of students receiving hafiz training. The research was conducted with 60 participants enrolled in two Quran courses that provide memorization training in the center of Simav district of Kütahya province. The participant group was formed by random sampling from volunteers who agreed to participate in the research and whose parents gave permission to participate in the research. 30 students were divided into the experimental group and 30 students into the control group, and value-oriented moral support sessions were held with the experimental group. An experimental model with pretest-posttest control group was used in the research. Research data were obtained using the“Personal Information Form”and“Stirling Emotional and Psychological Well-Being Scale for Children”and the data were analyzed with the SPSS 22 program. When the data collected from the participants was analyzed, it was concluded that value-oriented spiritual support application could make a positive contribution to the psychological well-being of students receiving hafiz training.