Lojistik sektöründeki sürdürülebilirlik uygulamalarının değerlendirilmesi: İzmir ilinde bir araştırma
Evaluation of sustainability practices in the logistics sector: A study in İzmir province
- Tez No: 869387
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir lojistik uygulamaları, Sustainability, Sustainable logistics practices
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son yıllarda, küresel çevresel değişiklikler ve kaynak kısıtlamaları, şirketlerin sürdürülebilirlik kavramlarına odaklanmalarını kaçınılmaz kılmıştır. Bu bağlamda, lojistik endüstrisi, tedarik zinciri yönetimi ve taşıma faaliyetlerine olan etkisi ile önemli bir rol oynamaktadır. Sürdürülebilirlik, organizasyonlar ve sektörler açısından küresel düzeyde kritik bir odak noktası haline gelmiştir. Lojistik endüstrisi, bu küresel trende etkin bir şekilde katılarak çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri başarılı bir şekilde yönetme yükümlülüğünü artırmaktadır. Günümüzde, organizasyonların sürdürülebilirlik uygulamalarına olan ilgisi, sadece çevresel sorumlulukları yerine getirmekle kalmayıp aynı zamanda rekabet avantajı elde etmek açısından da hayati bir öneme sahiptir. Bu tez, İzmir ilinde faaliyet gösteren lojistik işletmelerinin sürdürülebilirlik uygulamalarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, bu organizasyonların çevresel, ekonomik ve sosyal bileşenlerini anlamak amacıyla detaylı bir araştırma yapılacak, mevcut zorluklar ve firmaların bilgi birikimine odaklanılacaktır. Çalışmanın bulguları, İzmir lojistik endüstrisinde sürdürülebilirlik durumunu anlamamıza ve gelecekteki yönelimlere ışık tutmamıza yardımcı olacaktır ayrıca araştırmanın amacı, sürdürülebilirliği teşvik etmeye katkıda bulunmak, sürdürülebilirlik konusundaki bakış açısını genişleterek bu alanda ilerleme kaydetmektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, global environmental changes and resource limitations have made it imperative for companies to focus on sustainability concepts. In this context, the logistics industry plays a crucial role with its impact on supply chain management and transportation activities. Sustainability has become a critical focal point for organizations and sectors globally. The logistics industry actively engages in this global trend, increasing its obligation to effectively manage environmental, economic, and social impacts. Today, organizations' attention to sustainability practices is of vital importance, not only to fulfill environmental responsibilities but also to gain a competitive advantage. This thesis aims to comprehensively assess the sustainability practices of logistics businesses operating in the Izmir province. In this context, a detailed investigation will be conducted to understand the environmental, economic, and social components of these organizations, focusing on current challenges and the knowledge base of the firms. The findings of the study will help us understand the sustainability status in the Izmir logistics industry and shed light on future trends. Additionally, the purpose of the research is to contribute to promoting sustainability, expanding perspectives on sustainability, and making progress in this field.